Мария Златева: Софийските бали с боклук ще предизвикат навсякъде замърсяване на околната среда

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:22 / 26.08.2008
2148
В което и да е сметище в България бъдат откарани софийските боклуци, то те ще предизвикат допълнително замърсяване на околната среда и негативната реакция на населението, защото се създава повишен здравен риск за хората. Това каза проф. д-р Мария Златева, международен експерт по управление отпадъците и компостиране на биомасата.

На въпрос какво може да се направи със софийските отпадъци, които в момента няма къде да се депонират, нито пък могат са се изгарят, компостират ли сепарират - според Златева върху тях може единствено да се приложи технологията oxalor или познатата обработка с негасена вар. Отпадъците от балите могат да бъдат обработени като преминат през магнитен сепаратор, след което категорично не може да се изгарят, смята Златева. По думите й, след като боклукът е бил балиран, са започнали анаеробни процеси и балираните отпадъците са станали екологонесъобразни като увеличават здравния риск за хората.

Единственото нещо, което може да се направи, след като бъдат отворени балите, е, да бъдат обработени с негасена вар, посочва Мария Златева. Обработка с негасена вар не отделя вредни емисии в околната среда. С метода се развива температура над 120 градуса и изгарят всички органични отпадъци. Остатъкът може да се използва като подобрител на кисели почви, което е приемливо решение, обясни експертът.
"При положение, че е подписан протоколът от Киото и че имаме санкции за вредни емисии, и сме направили толкова много нарушения на околната среда - не би трябвало да си позволяваме да горим отпадъци. Това значи, че ако досега само са ни санкционирали, ако горим отпадъци, трябва направо да ни махнат от Европейския съюз", каза проф. д-р Златева. Където и да бъдат откарани отпадъците на София - ще бъдат ощетени данъкоплатците, смята тя. Експертът отбеляза, че за сега около 200 млн. лв. е струвало балирането на софийските отпадъци.

В Суходол трябва да започне незабавно саниране на сметището и превръщането му в парк за отдих, смята проф. Златева. Санирането не трябва да бъде само козметично, сметището трябва да бъде изгребано към 3 м и да се прегледа изхвърления материал, който ако може, трябва да се изпозлва.

Източник: агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)

Още по темата (28):
23.09.2009 Приемаме софийски боклук само на реална цена
03.10.2008 Община Пловдив може да преработва балите с боклук на София, но не и да ги складира
02.09.2008 Областният управител също е против приемането на софийския боклук в
Цапапица
02.09.2008 Славчо Атанасов: Изпълнихме дълга си към София
26.08.2008 И Карлово официално отказа софийския боклук
26.08.2008 Кметът отказа официално на Плугчиева, още 4 кмета го подкрепиха
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).