Малки щъркелчета открити мъртви в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:17 / 23.06.2020
2928
Съвместна акция по спасяване на щъркели проведоха експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) и служители на "ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД в пловдивския квартал "Прослав". Тя беше в резултат на подадени сигнали от граждани на "зеления телефон“ на екоинспекцията, които са изразили и притеснения, че млади птици са изоставени в гнездото и за тях не се полагат родителски грижи.

Действително при пристигането на експертите е установено, че щъркеловото семейство бедства – останал е само единият от възрастните, който е болен, две от малките са намерени мъртви в гнездото и единственият останал здрав екземпляр е трето малко щъркелче.

До гнездото, намиращо се на електрически стълб на ЕВН, е достигнато с помощта на вишка на електроснабдителното дружество. Оттам е свалено здравото малко пернато. Възрастният му болен родител е уловен в двор на къща в съседство. По-късно през деня в покрайнините на кв. "Прослав" е намерен и втори възрастен щъркел в безпомощно състояние.

Експерти на РИОСВ – Пловдив са транспортилали трите птици в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, където за тях ще бъдат положени специализирани грижи. След укрепването на младия екземпляр, той ще бъде върнат в природата на подходящо място.

Белият щъркел (Ciconia ciconia) e защитен вид, включен в Приложение № 3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие. Лице, което намери екземпляр в безпомощно състояние е длъжно да уведоми най-близката Регионална инспекция по околна среда, държавно горско или държавно ловно стопанство в срок до три дни. Законът забранява улавянето, унищожаването или обезпокояването на екзеплярите, а нарушителите подлежат на санкция в размер от 100 до 5 000 лева.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).