Малката Базилика готова до лятото на 2012г.

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:39 / 23.12.2011
2786
Проектът за Малката Базилика на бул. "Мария Луиза", осъществяван с подкрепата на фондация "Америка за България", продължава, съобщи днес областният управител Здравко Димитров, предаде репортер на Plovdiv24.bg.  Той припомни още, че за финансирането на проекта "Защитно покритие, консервация, реставрация и експониране на археологическия паметник "Раннохристиянска базилика от Филипопол" и приобщаване крепостни стени с кула от II-IV век към комплекса " през 2010 г. е подписан тристранен договор между Министерството на културата, Областната администрация - Пловдив и фондация "Америка за България". 

"По договор 700 000 лв. от финансирането са от американската фондация, а 300 000 лв. за втория етап на изпълнение ще осигури Министерство на културата. Изпълнител на СМР и КРР е "Реставрация" ЕАД. Според настоящото развитие се очаква проектът да бъде завършен към края на идното лято", заяви още Димитров.
 
Стана ясно, че към настоящия момент са напълно реставрирани 150 квадратни метра мозайки от подовата настилка на Малката базилика, които ще бъдат поставени на оригиналното си място след изграждането на защитното покритие. Мозайките се съхраняват от "Реставрация" ЕАД. Междувременно е изготвен работният проект от колектив с ръководител арх. Румяна Пройкова. 

Той вече е одобрен от НИНКН и предстои да бъде разгледан от експертен съвет по устройство на територията в общината. Извършено е почистване на обекта от растителност. Покривната конструкция, която ще бъде изградена, за да предпази мозайките ще бъде основно от метал и стъкло. Освен покриването на разкопките ще се изгради и център, в който туристите да получават информация за историята на базиликата, както и транспортна инфраструктура, която да позволява паркирането на автобус и автомобили.

Виж коментарите (0)

Още по темата (49):
07.02.2022 Покривът на Малката базилика протече
13.10.2014 Да подкрепим Малката базилика за емблематична сграда на България!
03.10.2014 Емблематичните сгради на България: Малката базилика в Пловдив
26.09.2014 Тържествено отбелязаха една година от откриването на Малката
Базилика
22.05.2014 Роми от Аджисана разпънаха сергиите до Малката базилика, глобиха ги
22.05.2014 Откриха най-новия площад в Пловдив, роми пребоядисаха фасадите на къщите
си
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).