МУ Пловдив създава Център за дистанционно обучение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:05 / 29.01.2013
2846
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
До две години в Медицинския университет в Пловдив ще бъде създаден Център за дистанционно обучение, в който ще се преподават 64 модула за магистърски програми в сферата на общественото здраве. Това обяви на пресконференция днес, 29 януари, ректорът на висшето медицинско училище проф. д-р Стефан Костянев, дмн, при старта на проекта, който ще се изпълнява от Факултета по обществено здраве.

Проектът по договор № BG051PO001-4.3.04-0035 - "Създаване на система за ефективно дистанционно електроннобазирано обучение на магистри по обществено здраве" е на стойност 707 254.78 лева и се финансира по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" чрез Европейския социален фонд. Основната цел е да повиши степента на социализацията и трудова реализация на кадрите в сферата на общественото здраве, като се създадат условия за професионално самоусъвършенстване и учене през целия живот, обясни деканът на Факултета по обществено здраве проф. д-р Румен Стефанов, дм.

Проектът ще се изпълнява 2 години, като в този период ще бъдат разработени електронни модули за дистанционно обучение в 64 курса за магистърските програми на факултета. Ефективността на е-обучението ще се гарантира с разработване на технологична и информационна инфраструктура, софтуер, учебни материали и ресурси. За да обезпечи експертният си ресурс, Медицинският университет в Пловдив ще подготви преподаватели и експерти, които ще прилагат електронните методи на обучение. Резултатите ще бъдат нагледно показани по време на пилотен демонстрационен курс с 200 участници в него.

Дистанционното обучение не е иновация само по себе си, подчерта проф. Костянев. Въвеждането му във Факултета по обществено здраве на МУ - Пловдив обаче е уникално, защото сме единствените тук, които предоставят задочна форма на обучение, паралелно с редовния прием на студенти в държавно регулираните специалности, каза той. И добави, че по-голямата част от дипломиралите се във факултета са практикуващи медици, за които електронно базираният курс е нова възможност за придобиване на по-висока образователно-квалификационна степен или втора специалност. Освен това, кадрите в областта на здравеопазването, които заемат управленска позиция, имат спешна потребност от повишаване на квалификацията, а дистанционната форма ще им позволи обучение без откъсване от от жизнената и работна среда.

Целевите групи на проекта са преподаватели от Факултета по обществено здраве, студенти в магистърските програми на ФОЗ, както и административния и техническия персонал за предвиждания по проекта Център за дистанционно обучение (ЦДО). Очакванията са новата форма на обучение да привлече нови курсисти във Факултета и да гарантира трансфер на курсове и акредитация.

Ползата за студентите от въвеждането на електронно базираното обучение ще е достъп до нови информационни източници и иновационни методи на учене, а за преподавателите - придобиване на изследователски опит в една нова научно-приложна дейност, обясни проф. Стефанов. Освен ЦДО, по проекта ще бъде създадена и многофункционална интернет базирана интегрирана учебна платформа за провеждане на електронно обучение в Медицинския университет, добави той.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Катастрофа между три коли в Пловдив, на място има линейка
Кметът на Пловдив: Няма как да не ти трепне отвътре, рукне ли род...
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Разследват имотни измами, свързани с бившия полицай, осъден за уб...
Голям успех за ученици от училище "Вапцаров"
Шофьорка: Стойте далеч от това място!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).