МУ Пловдив стъпи в бъдещето!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:54 / 25.02.2017
4321
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Официално в Медицинския университет в Пловдив бе открит единственият по рода си медицински обучителен комплекс на Балканите. Най-големият у нас симулационен тренировъчен център разполага с модерни манекени - биотехнологични роботи, с които студентите могат да повишат своите практически умения. В него се намират 12 учебни зали, две аудитории и 12 манекена с жизнени функции.

"Симулационният тренировъчен център в МУ Пловдив е поглед към третото десетилетие на 21 век! Иновация в обучението по хирургия, защото живеем в дигитална ера и работим с дигитално поколение. Но преди да стигне до роботите, обучението на лекарите трябва да премине през манекените и симулаторите. "Да" на виртуалната реалност, но не бива да забравяме човеколюбието и емоционалната интелигентност!", заяви ректорът на МУ Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев. 

Студенти и специализанти ще се обучават върху манекени на три бебета, трима юноши, трима възрастни и три бременни жени. Те представляват истински кибернетични високотехнологични устройства, на които може да се моделира почти цялата спешна медицина. Сигналът от тях може да се излъчва онлайн в аудиториите и да се коментират всички етапи от операциите и допуснатите грешки.

Пулсът на манекените се променя, когато се предозира лекарство. Те имат възможност и да променят цвета на кожата си, ако лечението им не се води правилно или се получи усложнение при тяхното състояние. В центъра се намира и високотехнологичен артроскопски симулатор, подходящ за обучение, както на ортопеди, така и на ревматолози. Той е изключително ефективен за овладяване на артроскопски и хирургични умения, като с негова помощ рязко се намалява времето за обучение и придобиване на опит при извършването на сложни диагностични и терапевтични артроскопски манипулации. 

В комплекта са включени 3D модели на раменна, колянна и тазобедрена става, както и реални инструменти, използвани в операционната зала. Обратната връзка от манипулаторите при извършването на процедурите дава представа максимално близка до тази в реални условия.

"Мисията на най-големия и комплексен тренировъчен център за медицински специалисти в България е да предложи най-доброто възможно обучение, както на студенти, така и на лекари от различни специалности - интернисти, пулмолози, кардиолози, гастроентеролози, ревматолози, анестезиолози, токсиколози, хирурзи, ортопеди, АГ-специалисти, педиатри и много други", коментира проф. д-р Благой Маринов. 

В центъра работи и интерактивен детски симулатор със система за обратна връзка, разработен съвместно с Американската академия по педиатрия. Манекенът представлява 6-годишно дете върху, което може да се обучават студенти от всички курсове в зависимост от подготовката им, а също и парамедицински специалисти. 

Гамата от състояния, които могат да бъдат възпроизведени се простира от нормална физиология до критични състояния. Манекенът на бременна жена представлява прецизен акушерски симулатор с възможност за адаптиране, както към индивидуалните нужди на студента, така и за групови обучения по предварително зададена програма. Успоредно с усвояване на нормално раждане, студентите могат да упражнят и някои техники на инструментално подпомагане на раждането. 

Комплектът разполага с разнообразни модели на матки, плаценти и плодове, което позволява да бъдат моделирани различни сценарии на предлежание на бебето в утробата на майката и усложнения в следродовия период.

Вече работят и най-новите лапароскопски, артроскопски и ендоскопски симулатори за виртуална реалност. С това Симулационният център се превръща в единствения по рода си медицински обучителен комплекс на Балканите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).