Любопитни факти и противоречия на делото за опожарените тютюневи складове

Автор: Мариана Панчева
Коментари (2)
13:57 / 25.05.2017
4134
Трима свидетели по делото за изгорелите тютюневи складове разпита Районният съд на Пловдив днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Двама от тях - охранители на фабриката на "Кингс Табако", даваха обяснения за пожара, обхванал последната сграда, собственост на фирмата. Показания даде и един от пожарникарите, озовал се сред първите на сигнала във фаталния 20 август. 

Нови показания даде и Любомир Данчев - обвинен, че заради незагасена цигара по непредпазливост е причинил пожар в един от тютюневите складове, намиращ се на ул. "Екзарх Йосиф" 13. По-късно пламъците обхванаха няколко сгради, които са паметници на културата и са защитени по смисъла на Закона за културното наследство. Вредите от пожара се изчисляват на близо 12 милиона лева. 

Данчев е криминално проявен и до момента е осъждан многократно. Няколко любопитни факта и няколко противоречия излязоха на светло в съдебната зала днес. Стана ясно, че докато е лежал в ареста, Любомир е претърпял нов пожар. 

"Онзи, който беше с мен в стаята, ме мразеше, дразнеше ме и каза: "Ще ти покажа аз", сподели Любо. По думите му съкилийникът му го издебнал да заспи и запалил леглото над неговото в стаята в ареста. Навън обае не е имал врагове, никой и не го е посещавал на четвъртия етаж в склада на "Екзарх Йосиф". Там той живее от 2011 година, когато се самонастанил. Там се и завърнал, след като през пролетта на 2016 година излязъл от затвора. Понеже заварил стаята си разхвърляна, сложил катинар. В склада имал и съседи, но те използвали помещенията на третия етаж. 

В стаята си нямал ток, не използвал газов котлон да си готви, светил си с прожектор и не ползвал свещи. Не се къпел, не се перял, направо хвърлял дрехите си и обличал нови, намерени в контейнерите и по улиците. 

Мебелировката му била повече от скромна - неголямата стая побирала легло от два дюшека, ниска маса, пластмасов кош за боклук, имал етажерка за официалните си обувки, в чували държал дрехи, по стените - на пирони, заковани в дъски, пък висели якетата му. В чували държал и стари вестници. 

Не канел гости, но ходил на гости. В деня преди пожара посетил свой приятел на улица "Петко Д. Петков". Двамата си направили спагети, пили кафе и цяла нощ гледали полицейски филми. Към 6 часа Любо се върнал с склада, изпушил една цигара и легнал да спи. 

Събудил се в 11 часа. "Не знам защо алармата на часовника иззвъня в 11, обикновено ставам по-късно", разказа пред съда той. "Не знам защо стана така." 

Какво и защо е станало обаче след това, Любо дава противоречиви показания. Веднага след инцидента той е разпитан, при което е разказал, че във фаталния ден е станал, изпушил една цигара, загасил я в пепелника и я изхвърлил в кошчето за отпадъци. Днес в съда версията му бе по-различна - а именно, че изобщо не е пушил втори път. Според първоначалните му показания в кошчето е имало вестници, днес обаче твърди, че то е било празно. 

При разпита с след задържането Данчев е казал също, че пуши цигари, свити от вестници. Днес твърдеше, че ползва само купешки, и то с бандерол, защото не умее да свива. 

В показанията си от миналата година твърди още: 
"Имах лошо предчувствие, че нещо ще се случи. Тогава жена каза, че горят складовете, тръгнах нататък. Видях, че моята стая гори, огънят обхвана покрива и се разпространяваше и към другите складове. Притесних се много, отидох да си взема бира, притесних се, че не съм изгасил цигара, защотосградата не е моя."
 
На прокурорския въпрос обаче защо е бил притеснен, Данчев днес бе категоричен: "Не съм се притеснявал". 

Нямам никаква вина. Искам да ме оправдаете и да ме освободят", заяви за финал днес. Защитникът му - адвокат Левашки, поиска назначаване на контролна експертиза, която да допълни с новите факти, станали ясни от разпита на свидетели при първоначалната експертиза, но съдът му отказа. Днешното заседание продължава следобед.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)

Още по темата (110):
01.02.2022 След 5 години: Пуснаха движението пред изгорелите тютюневи складове на ул. "Иван Вазов"
24.11.2021 Изгорелите тютюневи складове в Пловдив стават жилищни сгради
29.11.2020 Спор, дали ул. "Иван Вазов" да е пешеходна зона, блокира старта на проекта за Тютюневия град
12.10.2020 Ясна е окончателната съдба на изгорелите тютюневи складове на ул. "Иван
Вазов"
09.10.2020 Клошарят Любо, който бе обвинен за пожара в Тютюневия град, с нов дом и
работа
03.10.2020 Клошарят Любомир Данчев излежа четиригодишната си присъда за пожара в тютюневите складове в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).