Любители на българския фолклор от 4 континента участваха в семинар на АМТИИ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:38 / 30.07.2016
2479
Бивши и настоящи студенти от
АМТИИ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство днес приключи дванадесетото издание на организирания от висшето учебно заведение Международен семинар за български музикален и танцов фолклор. 

Музикалният координатор на семинара проф. д-р Любен Досев подчерта, че тази година събитието е посетено от повече от 80 отдадени на българския фолклор чужденци от 14 страни, сред които Германия, Холандия, Япония, Израел и други. 

Сред представителите от 4 континента за първи път в Пловдив пристигнаха и гости от далечна Аржентина. По утвърдена традиция в продължение на седмица участниците във форума изучаваха по свой избор народно пеене, български фолклорни инструменти и танци, представени от академични преподаватели и водещи български изпълнители.

Сред участниците в семинара винаги има потомци на българи, но не са малко и чужденците, които нямат български корени. Това са непрофесионални музиканти-инженери, икономисти и др., някои от които всяка година изминават хиляди километри, за да изучават фолклорното ни изкуство по собствено желание и за собствено удоволствие. 

АМТИИ наблюдава с респект нарастващия интерес към българския фолклор. Специалистите във висшето учебно заведение гледат на семинаристите като на доброволни посланици на нашите традиции по света.

По тази причина АМТИИ разработва още по-гъвкави и атрактивни форми, чрез които в бъдеще българското песенно, танцово и инструментално изкуство да завладяват нови пространства на земното кълбо.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пейков за електромобила си: Стигам със зор от Пловдив до София, н...
Туристи оставиха близо 9 млн. лв. в Пловдив
Дъждовно и облачно ще е времето днес в Пловдив
Заради непрекъснат тормоз в Пловдив жена предоставя спалнята си н...
Пловдивчанка се възмути от мръсотията в градския транспорт
Водачите на листите на "БСП за България" откриха предизборния си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).