Легендата за Орфей и Евридика оживя на Античния театър

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
14:25 / 17.06.2019
8186
Легендата за Орфей и Евридика върна в миналото 3000 зрители, дошли на Античния театър да гледат едноименната опера на Глук, поставена от световноизвестния режисьор, сценограф и хореограф Стефано Пода в рамките на фестивала Opera Open. 

257 години след първото поставяне на операта "Орфей и Евридика" във Виена, произведението бе адаптирано за пловдивския Античен театър. Стефано Пода е избрал произведението специално за сцената, вдъхновен от богатото наследство на тракийските земи. Митологичните сцени са пресъздадени със съдействието на специалисти по специални ефекти от киноцентър "Бояна". Стефано Пода споделя, че е впечатлен от уменията на българските майстори, които правят декори за филми и за сценични изкуства. Истински вода, огън и морски пясък на античната сцена заедно с песенния разказ на легендата и танца пренесоха зрителите в древността. 

"Орфей и Евридика" е първата от "реформаторските" опери на Глук, с които  композиторът, фокусирайки се върху стойността на музиката, словото и театъра, поставяйки основата на операта, както я познаваме днес. Сюжетът проследява изпитанията, които Орфей трябва да преодолее, преминавайки през Царството на мъртвите, за да стигне до Елисейските полета, където е сянката на неговата любима Евридика. По пътя той среща Призраци, Фурии, сенки на Герои и Героини, за които Стефано Пода като хореограф използва цялата балетна трупа на Опера Пловдив, както и допълнителни участници, подбрани с кастинг от десетки желаещи да участват в продукцията на Античния театър. Хорът, дирижиран от Драгомир Йосифов, също изпълнява сложни музи кални и театрални задачи.

Трогнати от мъката на Орфей, боговете на безплътните сенки Аид и Персефона  позволили на певеца да изведе любимата си, при условие, че няма да се обръща към нея, докато стигне светлината. Но Орфей не издържал на изкушеното и, вървейки по стръмната и мрачна пътека, се обърнал към своята Евридика. В същия миг тя полетяла завинаги обратно в подземното царство.  

Ролята на Орфей бе изпълнена премиерно от италианеца Антонио Джованини - един от най-рядко срещаните оперни гласове - контратенор. В ролята на Евридика бе Мария Радоева – една от най-талантливите певици, учили при Райна Кабаиванска.  Амур (Любовта) е солистката на Опера Пловдив Светлана Иванова, съобщава ПОТВ. 

Традиционно постановките на Стефано Пода предизвикват интерес в световните оперни среди и премиерата на "Орфей и Евридика" бе посетена  от чуждестранни журналисти, ръководители на оперни театри от Италия,  международна оперна публика, включваща организирани групи от Франция и дори гости с аристократични титли. Спектакълът ще бъде повторен и на 24 август в рамките на Opera Open 2019.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...
Бляскава церемония събра известни особи в Пловдив
ОД МВР Пловдив предприема засилени мерки за сигурност
Пловдив показва на какво е способен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).