Легендарен учител описа живота в "Кючук Париж"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (11)
08:51 / 06.04.2017
17831
Новата книга на легендарния учител по философия в някогашното ЕСПУ "Васил Коларов" - Лазар Лазаров-Мастагарков бе представена преди два дни в конферентната зала на НБ "Иван Вазов". Мастагарков е автор на няколко романа, биографии и научното изследване "Българи - етноним и произход".

Лазар Лазаров-Мастагарков е потомък на македонски бежанци от Ениджевардарско. Бил е учител, а със създаване на литература се занимава и до днес. Последната му книга се казва "Сказание за Кючук Париж" и представя част от историята на квартала - от пасище за родопските стада, през заселване с бежанци от Македония и Източна Тракия до новото време. 

Лазар Лазаров-Мастагарков:

"Ние сме вече осмо поколение в Пловдив и имам основание да кажа, че това е градът, който обичам безкрайно много. Бил съм на гурбет на много места и не съм видял по-добър град от Пловдив, честно ви признавам. Няма да забравя едно интервю с наш сънародник зад граница, когато го питат: "Кажи нещо за Пловдив, за родното си място?", отговорът беше "Железен. Запомних камъните, помня камъните нагоре.". Ето това е, когато човек е привързан към собствения си град. Това ме кара аз да обичам този град и да правя всичко, което мога, докато съм жив да го правя".

Книгата разказва за голямата бедност и страдания на преселилите се в "Кючук Париж" бежанци. Героите са обикновени хора - различни, но с обща съдба и битие.

Владимир Янев, литературен критик:

"Тази книга е написана от един човек с неизтощимо любопитство към живота на всеки човек, написана от един истински хуманист, който може да говори и с професора, и с най-пропадналия бедняк, който има око за цялата калейдоскопичност на живота. Тази книга е написана от човек със солидна философска подготовка. Това личи в първите около 200-250 страници. По същество те са един народопсихологически срез".

Описвайки ежедневните дейности в млекарниците, дюкяните, хлебарниците, различните занаяти, Мастагарков изгражда с пластичен психолозъм ярки образи на редица персонажи.


Източник: ПОТВ

Виж коментарите (11)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).