Кулинарки разкриват тайните на зелевите сармички и тикалниците от Белащица

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:04 / 25.09.2018
4149
Най-добрите кулинарки от село Белащица ще покажат майсторство в приготвянето на милинки, баница със спанак, сладко руло и белащенски сармички утре на Фермерския пазар на Бунарджика в Пловдив. Гастрономическият акцент в представянето на майсторките от пенсионерския клуб в селото са баничките "катенки", известни още като "тикалници". "Те се приготвят с точени кори и пълнеж от сирене, след което се пържат в сгорещена свинска мас", обясни секретарят на читалище "Просвета – 1929 г." в с. Белащица Магдалена Димитрова.

Тикалникът /от тикла/ е типично родопско ястие, мигрирало в района на първия вилен пояс на парк "Родопи" благодарение на преселниците от селата Гълъбово и Яврово. Те идват в района в годините след Освобождението и пренасят типичното за планината тестено ястие, което в други землища на Родопите се нарича "рогатник" или "гьозлеме" /от гьоз – кръг/. Разновидност на ястието са и т. нар. "тенурки", при които корите се намазват с масло. Сгънати под формата на плик се пекат върху плочата на печката и се поднасят обилно поръсени със захар.

Родопската кулинарна традиция продължава и с традиционните за селото белащенски сармички, прочути с големината си на миниатюрни хапки. Вкусът им е много различен от този на традиционните заради добавянето на кимион и черен пипер, казва Магдалена Димитрова. Някои белащенски домакини добавят допълнителен екзотичен аромат, като поставят дафинови листа между редовете.

Една от жените в пенсионерския клуб – бившата сладкарка Василка, ще представи пред посетителите на Фермерския пазар своето сладко руло, приготвяно по стара рецепта от средата на миналия век. Кулинарките от Белащица ще донесат и кошници, пълни с типични за сезона и района на селото есенни плодове.

Любопитните към родопските секрети на белащенската кухня са добре дошли на алеята в парк "Бунарджика", където утре от 16 до 20 часа ще се проведе традиционният Фермерски пазар, а участието на майсторките от Белащица е предвидено за 18 часа, съобщи Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив. Организацията е инициатор на събитието "Селски вкусове в града – Белащица", заедно с партньорите от Фермерския пазар. Събитието е в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).