Къде сте пловдивски момчета и момичета?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (24)
10:08 / 18.08.2012
5890
В Русия осъдиха три момичета на по две години затвор. Става дума за групата "Пуси райът". Вината им е че направили "пърформънс" в една църква. Казано по-ясно - избъзикаха се с бащицата на Русия Путин.

В една демократична страна такова присъда не може да бъде издадена. Включително в България. В България даже може да протестираш срещу руския съд. Няма да те бият - най-много да те поканят да си тръгнеш.

Протести има в целия свят. Политици и хора на изкуството казват, каквото мислят. В София даже пак млади хора се събраха около паметника на Съветската армия и направиха своя пърформънс.

Някой да е чул някой да протестира в Пловдив? Във Великия град, оцелял 8 хиляди години? Градът, в който паметника на съветския войн се гуши не в парка, а доминира над целия град?

Къде сте пловдивски момчета и момичета? Защо не правите флаш-моб или каквото там му викате?

Защо не вдигнете глас в защита на своите руски връстници, които просто са изпели и изтанцували нещо на неподходящо място и свободата им е отнета за две години?

Нали Ботев, дето го "изхвърлят от учебниците" също се е борил за свобода? Ако беше жив той, какво ли би казал?

Е, свободата е абстрактно понятие, иска се малко интелигентност, за да разбереш, че някой път не трябва да се мълчи - макар жертвите да са на хиляди километри.

Затова Ботев -ако не той лично, поне неговите другари, са се вълнували и от съдбата на Паржиката комуна.

Много по-лесно е да излезеш и да викаш "Циганите на сапун" или на стадиона "Съдията - педераст", или във фейсбук да пишеш "Мрете к**ви -предатели!"

Къде сте пловдивски момчета и момичета?

Ето - Альоша е до вас, по-точно над вас. Пишете си в групите и отидете, както правят в София. За пет минути поне. Не е задължително да драскате.

Къде сте и вие пловдивски рокери - рицарите на свободата? Няма да си мръднете задника - защото дядо Николай, приятелят на руския патриарх и голям поддръжник на Путин, ще ви се скара.

Къде сте рокаджии, които ми засипвате пощата със спомени? Не виждате ли, че онова време, когато бяхте забранени и гонени, се връща - засега в Русия.

Интересно какво мислят българските и пловдивските политици? Мислят по европейски или гледат да не се наврят между шамарите? Да не би Газпром, примерно, да не даде обещаните пари на ЦСКА.

ПОТВ-Тракия е първата институция под тепетата, която официално изразява своя протест срещу присъдата над трите руски момичета.

Правим го не защото не обичаме Русия. Точно обратното. Правим го, защото ако мълчим, това би било предателство срещу паметта на най-светлите на умове на руската култура. Които не биха мълчали.

Източник: Евгений Тодоров / ПОТВ


Виж коментарите (24)
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).