Кръстиха малката Елена навръх Димитровден в компанията на ГЕРБ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
16:08 / 26.10.2009
3497
Депутатът от ГЕРБ Зоя Георгиева стана орисница на малката Елена. Кръщаването й в християнската вяра стана в църквата „Св. Георги" навръх празника на Св. Димитър. „Избрахме нарочно Димитровден за тържеството на семейство Мулетарови. Искаме Елена да бъде надарена освен с хубостта на античната героиня, която е и символ на любовта и женската красота, но и с мъдростта и със „силата непобедима" на светеца. Организирахме тържеството в църквата „Св. Георги", защото според народната традиция той е по-малкият брат на св. Димитър и е покровител на невръстните деца", обясни Зоя Георгиева.

В българската фолклорна традиция орисницата притежава магичната власт да подрежда събитията в живота на всеки човек. Тя е тази, която бележи с положителен знак съдбата на детето. Орисницата е важна фигура в живота му, тъй като е вестител на съдбата и предреченото от нея рано или късно се сбъдва. Зоя Георгиева се надява да бъде добра орисница на малката Елена, като и пожелава да бъде здрава, да расте в добро и сплотено семейство и да носи много радост на родителите си, да има верни приятели. Като кръстница тя и синът й Калоян очакват да станат част от семейство Мулетарови и заедно да споделят всички важни моменти от развитието на Елена като личност. „В иконографията Свети Димитър е изобразяван като воин, който убива злото. Нека светецът бди над Елена и да премахва всяко зло, изпречило се на пътя й", пожелава й Георгиева. 

Семейното тържество завърши с курбан, предназначен за двамата светци - св. Димитър и св. Георги. Според традиционната народна обредна практика с поднасянето на курбана се търси добронамереност, помощ и закрила за човека от висшите сили. 

Тържеството бе споделено от управителя на Пловдивска област Иван Тотев, от кмета на район „Централен" Райна Петрова, депутати от ПГ на ГЕРБ, общински съветници от ГЕРБ и много съмишленици.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Богата културна програма, кебапчета и бира в парк "Лаута"
МВР министърът: Какво има да се коментира? Не виждате ли останкит...
Пловдив е един от най-големите доставчици на хранителни стоки
Британски студент, убил моторист, прояви претенции в Пловдив
Вижте как осъмна лобното място на Кристиан и Теодора на бул. "Рус...
Любимци на публиката идват в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).