Кожно-венерическият диспансер се мести в "Св. Мина"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
09:25 / 15.02.2012
5751
Според медици епидемия от венерически болести е на път да избухне в Пловдив, ако Община Пловдив осъществи идеята си да закрие здравното заведение. Кметът Иван Тотев съобщи, че има разговори да пребазира кожно-венерическия център в болница "Св.Мина" и там да се открият 10 легла, а сградата на медицинския център в Кючук Париж да се използва за детска градина. Припомняме, че години наред най-големият диспансер в Южна България, който обслужва 43 хиляди пациенти е под прицел на една или друга власт.  Последно Ана-Мария Борисова беше внесла предложение за ликвидация, но по-късно преосмисли позицията си.

Освен кожни болести, в диспансера се лекуват и венерически заболявания като сифилис и СПИН.  "Ако лечебното заведение бъде закрито, броят на болните от полово предавани болести ще нарасне", категорични са работещите. Специалистите в момента проследяват заболелите и техните контакти, като по този начин предотвратяват заразяването на по-голям брой от хора. Според медиците ги ликвидират под предтекст, че тази длъжност ще бъде извършвана от кожните лекари в ДКТ-тата. "Но няма такова, което да взима кожни биопсии, за които патоанатом да извършва хистологична диагностика", казват още те.

Всички болници в града изпращат пациентите си в 4 уникални лаборатории в  диспансера. Няма болница, която да лекува кожни и венерически заболявания, и никъде няма друга лаборатория, която да установява сифилис.

Медиците недоумяват как за тоалетни от бюджета са отделени 270 хиляди лева, а община Пловдив не иска да отпусне 100 хиляди лева годишно за издръжка, тъй като останалите необходими средства се изкарват от здравното заведение макар и по жонгльорски начин.

От диспансера припомниха, че миналата година общинският съвет е гласувал да им бъде отпуснато 100 хиляди лева субсидия, но парите не са получени. Новата власт  е отговорила буквално - "търсете си ги от тези, които са взели решението".


Този браузър не поддържа видео елемента.


(c) ПОТВ


Източник: ПОТВ

Виж коментарите (4)

Още по темата (12):
24.02.2011 Увеличават се болните от сифилис, ако закрият Кожния диспансер
22.02.2011 ДКЦ - 5 пред затваряне, Кожният диспансер със заплати до март
31.01.2011 3-те диспансера в Пловдив може да затворят врати през месец март
18.08.2010 Гласуват преструктурирането на диспансерите в центрове
10.08.2010 Само един кандидат за управител на кожно-венерическия диспансер
22.07.2010 Засега общината удря на камък пред здравната министърка
Още новини от Новини от Пловдив:
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си
Кой е с предимство и защо?
Адвокат от Пловдив: Главчев не е селски кмет, за да подписва това...
Възрастна жена е била унижена в Пловдив от младеж
Митрополит Николай за Plovdiv24.bg: Злото в тоя живот се преумнож...
Деца боядисваха яйца в митрополитския храм в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).