ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Консул Ергани за Пловдив: Харесвам този град
Автор: Васил Динев 17:19 / 01.02.2019Коментари (0)5493
©
Хюсеин Eргани е генерален консул на Република Турция в Пловдив от 30 януари 2017 година. Роден е през 1973 г. в Ерзурум. През 1996 г. завършва "Международни отношения“ във Факултета по икономически и  административни науки на Университета Боазичи. Същата година постъпва в Министерството на външните работи. Между 1998-2000 г. е аташе и трети секретар в Дирекция "Двустранни културни отношения“. От 2000 г. е назначен като трети секретар в посолството на Република Турция в Душанбе.

През 2002-2005 г. е на длъжност втори и първи секретар в Постоянното представителство на Турция към ООН в Женева. Между 2005-2007 г. е първи секретар в Дирекция "Многостранни икономически отношения“. 2007-2008 г. е политически съветник в Старше гражданско представителство на НАТО в Афганистан. Между 2008 и 2011 г. е съветник в посолството на Турция във Вашингтон. През 2011 г. е назначен като генерален консул в Одеса. Между 2013-2016 г. е началник отдел в Дирекция Америка. Владее английски и на средно ниво руски език. Хюсеин Ергани бе любезен да отговори на въпросите на Plovdiv24.bg:

- Господин Ергани, изминаха две години от вашето назначение като генерален консул на Република Турция в Пловдив. Какво се случи в града през това време през вашите очи?

- Много динамично, много интензивно минаха тези две години. В забързаното всекидневие човек пропуска някои неща около себе си, не ги забелязва. Но като се обърнем и погледнем назад, виждаме колко се е променил Пловдив, колко важни събития се случиха. Градът вече е Европейска столица на културата. Държавата, както и местната власт, заделиха сериозни средства, с които се промени инфраструктурата, градската среда се промени. Разбира се, има и критики, но това е неизбежно. Когато дойдох в Пловдив, градът като че ли беше малко по-спокоен. Сега движението е по-интензивно, хората са повече, градът се разви и от икономичека и от културна гледна точка. Спокойно мога да кажа, че когато стъпих в длъжност двустранните ни отношения бяха в известен застой, тъй като беше изборно време. Постепенно те се съживиха и това се отрази на Пловдив. Броят на туристите от Турция към България се увеличи, както и броя на българите посетили Турция. Казват, че няма пловдивчанин, който да не е посещавал Турция.

- Използват ли се напълно възможностите за сътрудничество между Турция и региона на Пловдив, който се превърна в културен и индустриален център на България?

- Претенциозно е да твърдим, че това се случва на 100 процента. Но във времето, през което съм тук, се направиха важни турски инвестиции. Фирма "Одело-Фарба“ в близост  до летището започна строеж на фабрика за  40 милиона евро. Очакваме тази важна инвестиция, която ще осигури работни места, да започне дейност до края на тази година. Районът е благодатен за бизнес, това е безспорно. Директен въздушен транспорт между Турция и Пловдив е възможен, работим в тази посока, но  не става бързо. Смятаме, че такъв въздушен мост ще се отрази положително  на града. Но има и резерви към тази идея, тъй като София , където е основното летище, е на един час от Пловдив, Одрин на 3 часа, а Истанбул на 5 часа разстояние. Но аз смятам, че откриването на авиолинии от Пловдив към турски градове ще донесе печалба на двете страни и на инвеститорите. .

- На среща с кмета Иван Тотев обсъдихте съвместни проекти за "Пловдив 2019“. Бихте ли разкрили подробности?

- Знаете, че Пловдив и Истанбул, който беше Европейска столица на културата, са побратимени градове. Ние подкрепихме Пловдив при кандидатстването. С господин Тотев имахме среща преди година в общината. Разбира се, след това по различни поводи в града също сме разговаряли. Календарът на 2019 беше готов преди тази среща, но ние се съгласихме, че всички наши събития могат да бъдат под шапката на "Пловдив 2019“. Например като Генерално консулство и като Клуб на консулите имаме едно събитие по повод Международния ден на майчиния език през месец февруари. Организатор е Българско-турският литературен клуб и ние го подкрепяме. Този проект е в унисон с концепцията на "Пловдив 2019“, включен е в културния календар на Общината и е подкрепен с финансиране от Общината. На откриващото събитие на Пловдив-Европейска столица на културата 2019  прозвучаха думите на Мевляна Джеляледдин Руми – "Бъди какъвто си, ела“. В този контекс имаме идея да доведем в града група дервиши за спектакъл. Известни художници от Турция  ще дойдат за една седмица и ще рисуват интересни места от Пловдив. Смятаме  да поканим симфоничния оркестър на Тракийския университет, както и известен турски джазмузикант от Холандия.  Клубът на консулите поднови дейността си и през месец март ще организираме благотворителен базар посветен на Европейска столица на културата. Проявите ги посвещаваме на "Пловдив 2019“. Накратко, тази година посвещаваме всичките си дейности на "Пловдив 2019“.

- Турция превърза раните след опита за преврат и продължава да се бори, казахте в едно предишно интервю. Накъде я води тази борба – към доминираща роля в Близкия изток, като загърбва партньорството с Европа? Или продължава да се интересува от европейския дневен ред?

- Турция никога не е обръщала гръб на Европа.  След бруталния опит за преврат на 15 юли 2016 година ние очаквахме подкрепа от нашите съюзници. България беше първата европейска страна, която ни подкрепи. Затова се чувствам задължен да поднеса благодарности на министър-председателя Бойко Борисов и в негово лице на целия български народ. Борбата срещу опита за преврат е преди всичко борба за демокрация. И България е страната, която най-добре знае и най-добре разбира това. Слава богу, ние превързахме раните от 15 юли. Дадохме 250 жертви и понесохме тежък финансов удар, но Турция много бързо се съвзе и влезе в обичайните си икономически рамки.

Но искам да подчертая, че това беше жестока борба. С традиционните методи за борба не биха се постигнали резултати.  Затова Турция беше принудена да обяви извънредно положение. Ако в този тежък за нас период европейските ни съюзници бяха изразили подкрепата си, щеше  да бъде един добър пример за солидарност. Целта на Турция да е пълноправен член на ЕС остава, но това е като предложение за брак – не може да се случи само с желанието на едната страна. Ние виждаме, че самата Европа се отклонява от своите цели и от това, което говори. Има различни намерения и различни проекти за нашата страна извън пълното й членство. Турция продължава в целта си за членство в ЕС и това е цел, която ще се осъществи само, ако всички страни членки покажат обща воля и желание.

- Към Турция има критики за потъпкването на демокрацията и правата на човека. Ограничава се свободата на словото, закриват се медии, преследват се критиците на режима. Това ли е цената на борбата, която водите след заплахата от преврата?

- Благодаря ви за този въпрос. Знаем че терористичната организация на гюленистите – ФЕТО, има много сериозно медийно разклонение. Има няколко закрити телевизии, закрити вестници – това са медии на ФЕТО. Управителите на тези медии сега отговарят пред правосъдието не защото са представители на медиите, а защото са подкрепили опита за преврат и въоръжената терористична организация. Да бъдеш медиен представител не дава на никого право да извърши престъпление. Искам да припомня, че Турция премина през много извънредни обстоятелства  и ако е имало хора, които са обвинени неправомерно, това се установява и обвиненията се оттеглят. Но искам също да отбележа, че споровете за свободата на словото не се водят само в Турция, но и в много други страни, включително и в САЩ.

- Застрашен ли е светският характер на Турската република?

- Вникакъв случай не смятам, че е застрашен светският характер на Турската република. Секуларизмът е много важен принцип, върху който се положени основите на турската държава при основаването й. Дълги години в Турция се водиха дебати за концепцията на светската държава. В миналото в определен период тези дебати донесоха със себе си  много строги ограничения в облеклото и забрадката. И в резултат на това организации като ФЕТО намериха почва за установяване и развитие сред народа. Днес светският характер на страната стои на по-здрави основи и турският народ  е възприел този принцип на правилната основа. Тази забрана в облеклото и покриването на главата, приложено  за известно време, сега се отчита като грешка и от хората, които го подкрепяха.

- Споменахте няколко пъти ФЕТО – организацията на гюленистите. По данни на турските служби тя действа в 150 страни по света. Как действа в България?

- Да, има дейност в България. По различни поводи сме подчертавали това. Медиите на тази организация имаха структури и тук. В миналото имаше вестник "Заман България“ , сега действа като интернет платформа с ново име. ФЕТО развива дейност под различни лица и структури.Тя много добре знае как да прикрива действията си, да се маскира. Те имат и две сдружения тук, които са прекратили дейността си, но в регистрите все още съществуват като  име. Най-важното е, че те имат две училища – в София и Пловдив.

Колкото и да се маскират, колкото и да сменят соствениците си, ние знаем, че зад тях стои ФЕТО. Тези училища бяха създадени с парите, събрани чрез измама от турския народ. Всичко това го обсъждаме с българските власти, на дневен ред е. С България имаме много добър диалог по темата. Нашето искане е българските власти да приемат формули като прехвърлянето на управлението на  училищата на ФЕТО към фондацията Маарив, както в Пакистан и някои други страни. Тъй като, както е навредила на Турция, така може да навреди и на страните където развива дейност. Хората изпращат своите деца в тези училища, това е опасно.

- На референдума в Турция за увеличаване на президентските пълномощия 68,8 процента от имащите право на глас турски граждани в Пловдив гласуваха "против“, процентът в страната ни беше 71,4. Това са данни на Анадолската агенция. Как си го обяснявате? Живеещите извън Турция турски граждани друго политическо мислене ли имат?

- В Турция има над 50 милиона избиратели. Какво би могло да бъде по-естествено от разнообразието и богатството на идеи и мисли. Всеки глас, който допринася за проявлението на националната воля, е свещен. Както и изборният сандък.  Политическите партии разясняват  своите идеи и хората, водени от нагласите си гласуват както преценят. В България картината е такава, каквато я представихте. В други държави резултатите са различни.Това показва наличието на демокрация в Турция, показва че хората могат да се придържат към идеите в които вярват и техните предпочитания се отразяват в сандъка достоверно.

- Веднъж цитирахте Ататюрк: "Всичко, което се вижда на повърхността на земята, е създадено от жената“. Възможно ли е жените политици да решават проблеми, които мъжете не могат?

- Като човек, който вярва в равенството между половете, мисля, че жените трябва да заемат силно място във всички области на обществения живот и  политиката. Възприятията на жените са по-силни, отколкото на мъжете. По някои теми може би те имат възможността многостранно и по-обстойно да разглеждат проблемите. С по-мека и грациозна гледна точка, безспорно те могат да намерят по удачни решения на някои проблеми. Несъмнено преувелечено ще е да се каже, че всички проблеми ще се решават по-лесно с увеличаването на броя на жените политици, но ще се създаде възможността да се използват предимствата на различна перспектива при решаването им.

Това ще стане като се даде възможност на жените, колкото и на мъжете, да създават решения на проблемите във всички области. 50% от жените във всички сфери на живота, включително политиката, би било идеално. Всяка година традиционно в Генералното ни консулството организираме честване на 8 март – Международния ден на жената. Миналата година майстор на ебру с изпълнение на живо организира кратък курс по ебру за дамите в Пловдив. Тази година ще има други изненади.

- Имате ли любимо място в Пловдив, как прекарвате свободното си време?

- Пловдив е много харесван град от хората, които го посещават. Обичам да се разхождам, парковете са много красиви. Вълнуващо е в Стария град – на всеки ъгъл очакваш приятна изненада. Гребната база също ми е любимо място – разхождам се, карам колело. Град на хубавите кафенета и ресторанти,  които обичам да посещавам. Културен град, град  на художниците. Около Пловдив също има приятни и лесно достъпни места. Карам ски понякога. Това е град, в който няма как да скучаеш, харесва ми.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: