Компроматна война, обвинения в купуване на гласове и незаконна агитация белязоха изборите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (18)
19:00 / 30.10.2011
13781
Грозни сцени се разиграха вчера и днес в Пловдив. Както винаги Plovdiv24.bg бе медията, която разполага с най-много информация, но изборните закони забраняваха публикуването й вчера и днес, заради деня на размисъл. Бяхме и една от малкото медии, спазили законовите разпоредби. Няколко медии дори бяха глобени, но въпреки това погазването на закона не спря.

След приключване на изборния ден ви предоставяме хронология на грозната предизборна война, която се проведе в града ни.

Всичко започна вчера, когато получихме сигнали за компроматна агитация. Листовки (виж галерията), очернящи Иван Тотев бяха разпространявани в целия град. Припомняме, че в деня на размисъл какъвто и да е вид агитация е забранен. Помолен да коментира пред Plovdiv24.bg, председателят на предизборния щаб на ВМРО-НИЕ Илко Илиев отрече да са разпространявали тези листовки.

От щаба на Славчо Атанасов обаче не останаха пасивни. На специална пресконференция вчера Илко Илиев заяви, че е засечена схема за купуване на гласове в Столипиново. Подадени са сигнали в 6-то районно. Plovdiv24.bg единствен успя да се свърже с главен комисар Тодор Чонов още вчера. Пред наш репортер той заяви,че в Столипиново се разследват над 50 сигнала за купуване на гласове, но отказа да заяви има ли конкретни резултати по тези разследвания.

Днес, вместо да каже за какво е гласувал, каквато е традицията, Славчо Атансов пред медиите говори близо 5 минути срещу Иван Тотев, което също е в разрез със законите за днешния изборен ден.

Отново днес от ВМРО-НИЕ продължиха с пресконференциите. На тях бе разкрита схемата за купуване на гласове според тях. Според щаба Славчо Атанасов, пред пловдивски училища на хора са предлагани пари в замяна на гласа им. След като гласуват за Тотев са им били давани пълномощни, заяви Илко Илиев, с които да отидат да си вземат парите от щаба на "Кауза Пловдив", коалиция подкрепяща Тотев на балотажа.

Полицията обискира щаба на "Кауза Пловдив" и бяха разпитани всички присъстващи вътре, но към момента няма открити никакви доказателства. Журналисти нахлуха в щаба минути, след като от ВМРО огласиха тази т.нар. "схема", но и те не откриха нищо нередно. От Кауза Пловдив реагираха много остро и пуснаха специална декларация във връзка с инцидента.

Коалиция "КАУЗА ПЛОВДИВ": Статуквото се разклати, уплашиха се

"Статуквото е разклатено. Знаят го и затова са толкова уплашени.", така общинският съветник от "Кауза Пловдив" Константин Георгиев коментира обвиненията от страна на ВМРО-НИЕ, публикувани по-рано днес, че в щаба на КАУЗА ПЛОВДИВ се раздават пари за гласуване.

"Всичко това е една голяма постановка. През целия ден по медиите се размятат фалшиви пълномощни и се хвърлят обвинения, които нямат нищо общо с реалността. Целта е, чрез нас да се дискредитира основният им опонент Иван Тотев.

От ВМРО - НИЕ много добре знаят кой има пари, за да купува гласове в този град и също така знаят, че това не сме ние!

Съвсем умишлено в средата на изборния ден се правят подобни провокации. Историята се повтаря на всички избори. Просто се насочва вниманието към несъществуващи схеми, с цел прикриване на истинските. Не познаваме въпросния господин, твърдящ че му е било платено, но няма да се учудим, ако фигурира под №27 в тетрадката на дарителите на ВМРО - НИЕ.

От щаба КАУЗА ПЛОВДИВ заявяваме категорично, недвусмислено и безкомпромисно, че никога не сме и няма да допуснем порочната практика на купуване гласове да бъде част от нашите действия! Вярваме в принципите на демократичния избор и смятаме, че той е единственият възможен! Статуквото се разклати и Пловдив има шанс за развитие. Нормално е старите лица да се опитват да попречат на това!

Славчо Атанасов не си замълча и по повод скандалите заяви: "Срам ме е, че в Пловдив се купуват не само цигански, а и български гласове, при това най-евтино в сравнение с други градове", отбеляза председателят на ВМРО-НИЕ Петко Атанасов. От журналисти той научил, че цената на един цигански глас в Панагюрище е достигнала 150 лв.

В същото време читатели на Plovdiv24.bg сигнализираха за схема за незаконна агитация. Масово на пловдивчани са пращани sms-и със съдържание призоваващо да се гласува за Славчо Атанасов, гласящо: "Podkrepete Slavcho Atanasov s N29 za kmet na Plovdiv! Kajete NE na diktaturata i proizvola" (вижте галерията).

От щаба на Славчо Атанасов дори не отрекоха тази агитация. Председателят Илко Илиев заяви, че имат много хора в щаба и не могат да конктролират всички.

Иван Тотев и щабът му запазиха добрия тон и през целия ден не си позволиха каквито и да е нападки, като на нашите въпроси отговаряха само, че след изборитем, когато закона им позволява, ще направят своите изказвания и ще опровергаят твърденията на ВМРО-НИЕ.


Виж коментарите (18)

Още по темата (764):
08.10.2012 ГЕРБ отваря нова страница в Калофер
08.10.2012 Румен Стоянов спечели частичните местни избори за кмет на Калофер
03.10.2012 Искра Радева: Подкрепете Лалка Драгоева за кмет на Калофер
28.09.2012 Безплатни медицински прегледи в Калофер
27.09.2012 Безплатни медицински прегледи в Калофер
20.09.2012 Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Калофер Лалка Драгоева се срещна с пенсионери
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).