Кметът тропнал по масата за Стария град

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
09:55 / 28.02.2010
18758
Три пъти - от 300 на 900 хиляди лева, се увеличили парите за Стария град в тазгодишния бюджет след тропване на кмета по масата, призна самият той пред репортер на Plovdiv24.bg.

Знаел си, че всеки добър бюджетар, какъвто за него безспорно е главният финансист на общината Наталия Делчева, бил като склададжията в армията - колкото и да няма, все си имал резерви, които да извади дори изпод ръкава си.

"Когато нещо е стратегически важно, кметът може да тропне по масата и да каже: "Не ме интересува, искам тук да се добавят малко средства." За мен Стария град е сред най-важните приоритети. Той е не само символ на града и туристическа атракция, а преди всичко - сантимент за всеки пловдивчанин. Като разбрах, че в бюджета са заложени само 300 хиляди лева, и то предимно за канализацията - вярно, над 50-годишна е и трябва да се смени, тропнах по масата", обясни Славчо Атанасов.

400 хиляди ще отидат само за Небет тепе. Много от процедурите за обществени поръчки вече са стартирали, нямало опасност тази година парите да останат неусвоени. Ще бъдат заздравени и къщи, които са общинска собственост. Но за частните общината все така си оставала с вързани ръце. Точно поради това се стигнало до инцидента със срутилата се в края на мивалата седмица къща на ул. "Д-р Стоян Чомаков" 14.

"Всяка педя в Стария град е паметник на културата. За да пипнеш каквото и да било, трябва разрешение от НИПК, а процедурите са безкрайно тромави. Много преди сама да падне къщата, общината знаеше, че това ще се случи и поиска разрешение за събарянето й. Формално няма за какво да бъдем обвинявани. Но къщата падна ли? Падна. Хората хич не ги интересуват отношенията вежду инситуциите. Най-лесно беше да изкарам цялата документация, да си наплюнча пръста и да заразгръщам лист след лист: ах, вижте колко сме невинни. Може би трябваше да изпратя заме тничката си Петя Гогова да висне пред вратите в НИПК и да ги омайва с чара си, та да станат по-бързо нещата?" - прехвърли възможни варианти за съкращаване на процедурите кметът.

Според него обаче най-добра е припомнената от заместника му Петко Атанасов в началото на седмицата идея: законодателна промяна, която в подобни случаи с неоткриваеми собственици на занемарено имущество да позволи конфискация в полза на общината.


Виж коментарите (10)

Още по темата (13):
20.09.2010 Кой как е наказан за самосрутилите се къщи в Стария град?
10.09.2010 Съседи на рухналата къща: Слава богу, че се размина без жертви
10.09.2010 Досъбарят самосрутилата се къща в Стария град
09.09.2010 Още 14 къщи в Стария град пред рухване всеки момент
09.09.2010 Александър Долев: Никаква толерантност към безстопанствеността
09.09.2010 Ново срутване на къща в Стария град, безхаберието продължава
Още новини от Новини от Пловдив:
Гребната база в Пловдив непочистена след Световното по риболов
Пловдивският Лаута се превърна в арена на битки от Античността и ...
Много скръбна вест за Пловдив
Какво не знаем за Четвъртък пазара и защо се нарича точно така
Пловдивски съветници бранят Панагюрското златно съкровище, не го ...
Автобуси тръгват по "Модър-Царевец", условието е 20 млн. лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).