Кметът разпореди мерки срещу нови запалвания на сметището край Цалапица

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:42 / 14.09.2008
2649
Във връзка с разпространяваните слухове за обгазяване на Пловдив с отровни газове, община Пловдив съобщава, че през последните дни в здравната мрежа на Пловдив няма регистрирано рязко завишаване на случаите на остри респираторни или други заболявания, свързани с периодичното задимяване на града до потушаването на пожара на сметището. Това потвърждава коректността на данните на измервателните станции на РИОСВ, на РИОКОЗ и на "Гражданска защита", че освен завишено съдържание на фини прахови частици, в атмосферния въздух не са регистрирани други опасни за здравето вещества.

Кметът изказва специална благодарност на участниците в Кризисния щаб, на пожарникарите от Стамболийски и Пловдив и на служителите от "Гражданска защита", чиито хладнокръвни професионални действия доведоха до успешното овладяването на огнената стихия. Кметът благодари на всички фирми от Пловдив, които осигуриха пръст и пясък за спешното задушаване на пожара и особено на "Тракия РМ", която се включи в акцията не само с огромни количества пръст и пясък, но и с цялата си налична техника.

Въпреки успешното приключване на кризата, кметът Славчо Атанасов заяви: "На всички ни е ясно, че сметището край Цалапица е екологична бомба, която залагаме на поколенията след нас. Затова ние сме длъжни пред потомците си да направим всичко възможно, за да обезвредим тази бомба."
В тази връзка кметът е разпоредил на общинските еколози:

1. Да анализират причините за пожара на сметището и да предложат спешни мерки, които да не допуснат нови запалвания на боклука.

2. Да проучат и докладват до месец възможностите за пълното обезвреждане на сметището край Цалапица - чрез проекти за рекултивация на терена над сметището или чрез преработка на натрупваните вече 18 години битови отпадъци.

3. Да предложат проекти за изграждане на система за тотален контрол и сигурност върху територията на сметището край Цалапица, включително видео наблюдение и задължителни нощни обходи на охранителите на обекта.

4. Да разработят система за максимално бързо оповестяване при възникване на аварийни ситуации. Това е особено актуално пред началото на отоплителния сезон заради реалния риск горящи въглени от печките за битово отопление да попаднат в контейнерите за смет, а оттам и на сметището.


Виж коментарите (0)

Още по темата (32):
08.07.2009 Засилват охраната на сметището в Цалапица
10.12.2008 3 малки пожара за няколко дни в Цалапица, засилват охраната
24.09.2008 Няма опасност за подпочвените води след пожара в Цалапица
16.09.2008 Експертиза как се депонира боклукът в Цалапица
15.09.2008 Потушиха всички огнища на огъня на сметището с 20 977 тона пръст
14.09.2008 Сметището в Цалапица все още тлее
Още новини от Новини от Пловдив:
Д-р Валерия Славова и Веселина Ботева от ГЕРБ-СДС проведоха среща...
Мор в Пловдив: Термометрите удрят 32 градуса
Променят редица правилници и наредба на Община Пловдив
Знаковата сграда, която Пловдив загуби завинаги
Катя Стоилова, БСП: Повишаване на тежестта на наказанията за изос...
Ивета Балева от Starbucks Парадайз Център ще представя България н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).