Кметът пожела на пловдивски ученици да си намерят мястото

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
15:04 / 01.07.2020
4723
23 ученици от 11-ти и 12-ти клас на Професионалната гимназия по електротехника и електроника (ПГЕЕ)  ще проведат двуседмична производствена практика в завода на "Сенсата Технолоджис" - Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Старт на практиката, която е част от програмата за дуално обучение в ПГЕЕ, дадоха изпълнителният директор на завода Явор Николов, кметът Здравко Димитров и заместникът му с ресор "Oбразование и бизнес развитие" Стефан Стоянов.

"Това е първата стъпка от сътрудничеството ни с ПГЕЕ. За нови инвестиции и за растеж трябват хора. Какво по-хубаво от това ние отрано да запалим интереса в учениците, след това да работим рамо до рамо с тях, да видим кои са способни и мотивирани да започнат после работа при нас или да разкажат на приятелите си, че сме добра компания за тях? Така че това е целенасочена стратегия на компанията - първо, да сме добър партньор за клиентите ни, да сме конкурентни и да сме гордост за служителите си и първия избор на талантите в региона. По този начин всички печелим" - каза Явор Николов пред учениците.

Директорът на гимназията Стоянка Анастасова отбеляза, че за учениците на ПГЕЕ е чест и отговорност да работят в този завод. "Това е една добра възможност, която "Сенсата Технолоджис" предоставя на нашите ученици да се запознаят с реалното производство, с технологичната дисциплина, с нормите на поведение във фирмата, да придобият умения за екипна работа и да натрупат професионален опит, който е изключително много важен за тяхната бъдеща реализация като техници и инженери", каза директорката. Учениците са специално селектирани първо чрез събеседване, след това, поради големия интерес, чрез специално подготвен формуляр. 

Зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов подчерта в изказването си, че свързването на индустрията с професионалните гимназии е важен приоритет, по който се работи през последните години. "Няма как да имаме добро професионално обучение, ако учениците не са в производството и не виждат какво се случва - най-нови технологии, как се работи в международна компания, какво се случва на пазара на труда и как се произвежда интензивно в някои от заводите с 24-часов режим" - каза той.

Кметът Здравко Димитров пожела на учениците успех и след време да го посрещат като началници в завода. "Едно е в учебниците какво пише, друго е, когато се докоснете и влезете в производството да видите дали това е вашето нещо, което ще ви носи удовлетворение в живота" - обърна се той към младите хора.

Кметът разказа, че също е ходил на практика, в несъществуващия днес завод "Пишещи машини", и тогава е решил, че това не е за него. "Аз бях професионален спортист и ходехме на практика. Задължително беше тогава. Казах си: "Не, не е моето място". Така че ви пожелавам вие да си намерите вашето място. Животът е много пъстър. Има инвеститори, които още като областен управител, идваха и питаха за дадена специалност, но за съжаление нямахме и те отиваха на други места, където има подготвени кадри", спомни си Димитров.

От следващата учебна година "Сенсата Технолоджис" ще приеме и първите си ученици от 8 клас, с което ще постави началото на изграждане на стандарт за дуално практическо обучение. 

Към момента 50 компании са ангажирани в дуалното обучение на ученици от 6 професионални училища от Пловдив.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Бивш кмет на район "Южен" поведе листата на "Синя България" в Пло...
Камера засне най-безумното ПТП в Пловдив, по чудо няма загинали и...
Тежко ПТП на кръстовището в Пловдив, на което преди 6 месеца заги...
В Пловдив арестуваха продавачка на сергия
Лекари се борят в Пловдив за живота на блъснатото момиче
Пуснаха движението по ремонтираната част на "Рогошко шосе"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).