"Кланетата от Батак“ са акцентът в новата юбилейна изложба в Градската галерия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:52 / 23.10.2019
3505
Оправдано голям интерес предизвика сред пловдивчани откриването на експозицията, възкресяваща първата общонационална художествена изложба в България отпреди 127 години. Тя също се е провела в Пловдив, подредена в неголям художествен отдел в държавния павилион на Първото българско изложение. Тогава обаче не е получава такова обществено внимание, каквото сега ѝ отдадоха почитателите на изобразителното изкуство.

Трудностите да се открият безспорни документи за имената на художниците и заглавията на техните картини, включени в някогашната експозиция през 1892 г., описа при откриването изкуствоведът Пламен Петров, изследвал темата близо 6 години. Кураторът на изложбата и директор на Градска художествена галерия –Пловдив Красимир Линков подчерта просветителския характер на проекта, възстановяващ в документална точност една експозиция, оказала се същинското начало на организирания художествен живот в страната само 14 години след Освобождението.

Заместник-кметът по култура и туризъм инж. Александър Държиков поздрави екипа на галерията за значимостта на изложбата и насърчи повече ученици и студенти да я посетят и да се запознаят с възстановените факти от историята на българското изкуство. Още повече, че съществен принос за атрактивността на съвременната експозиция имат студенти от магистърска специалност "Мултимедия и виртуална реалност“  в АМТИИ с преподавател доц. Весела Статкова.

Безспорен акцент в изложбата е оригиналът на прочутата картина на полския художник Антони Пьотровски "Кланетата от Батак“, предоставена заедно с още пет творби специално за проекта от Националната галерия. Сред тях е и картината на гръцкия художник Теодор Рали "Изкушение“ (1896), която прави своя дебют пред българска публика. С оригинални произведения и репродукции от своя фонд участват също Софийска градска художествена галерия, ХГ "Борис Денев“ – Велико Търново, Художествена галерия – Казанлък, ХГ "Димитър Добрович“ – Сливен. Включени са копия

на оригинални фотографии и документи от РНБ "Иван Вазов“ - Пловдив и Държавен архив – Пловдив. Предстои издаването на каталог, обогатен с още автори и творби.

Изложбата е по проект "Първото българско изложение – Пловдив 1892 г. и началото на организирания художествен живот в България“, включен в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Тя ще остане в Залите за временни експозиции на ул. "Княз Александър I“ №15 до 20 декември.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).