Картини на Златю Бояджиев ще покаже Етнографският музей

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:29 / 23.08.2019
5675
В Регионалния етнографски музей в Пловдив е подредена изложба на най-известния български художник Златю Бояджиев с картини от неговия мелнишки цикъл. Творбите са собственост на Регионален исторически музей - Благоевград и ще останат в Пловдив до 30 септември. 

Представените в изложбата картини от "Мелнишки цикъл“ са създадени през 70-те години на XX в. и представляват част от невероятнот творчество на Златю Бояджиев. Художникът представя селския бит, но отразява и преобразованията на селото във времето на социализма. Златю Бояджиев е поканен през 1975 г. от тогавашната общинска управа на Благоевград да отиде да работи в Благоевград, Мелник и селищата от региона. По това време той е болен и рисува с лявата си ръка след прекаран инсулт. Хората и природата от Пиринския край го пленяват и художникът създава невероятен живописен цикъл, известен като "Мелнишки цикъл". 24 картини са откупени от община Благоевград и по-късно предоставени на тамошния исторически музей. Във всяка картина от колекцията прозира синият нюанс, затова често ги определят, като творби от "синия период", но всички те носят един и същи духовен заряд, който идва от селото и от земята, и в които се усеща топлото слънце и ярките цветове на юга. 

Платната на Златю Бояджиев се оценяват като едни от най-скъпите на пазара. Художникът е признат за един от големите живописци и един от най-добрите български художници на XX в. Роден на 22 октомври 1903 г. в Брезово, завършва живопис в Художествената академия в София при проф. Цено Тодоров през 1932 г. заедно с Васил Бараков, към които се присъединява Давид Перец и образуват легендарната група Бараците. Златю Бояджиев твори в областта на фигуралната композиция, портрета и пейзажа, а творчеството му се дели на два основни периода. Първият продължава до 1951 г., когато получава инсулт и  дясната половина на тялото му остава парализирана. Тогава започва да рисува с лявата ръка. Портретите от втория период са още по-детайлни и дори гротескни.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).