"Капана" срещу Стария град - има ли конфликт?

Автор: Мариана Панчева
Коментари (2)
12:00 / 25.03.2018
7330
"Всяко място има своята красота." Така шефът на "Старинен Пловдив" коментира недоволството, избухнало сред част от пловдивската общественост заради идеята за насищане на Стария град с места за забавления по подобие на квартал "Капана", предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

"Никой не цели да направи Стария град като "Капана", категоричен бе Йордан Илиев. По думите му неразбирането се е получило заради изпуснатия смисъл на думите на кмета, дал за пример възраждането в квартала на творческите индустрии и изразил желание архитектурно-историческият резерват да се оживи като "Капана". 

"Изпусна се ключовата дума "да се оживи като". Оттук тръгнаха интерпретации, започнаха сравнения и противопоставяне. Стария град не бива да прилича на "Капана", защото е с друг дух", коментира Илиев.

"Аз също не виждам нещо лошо в това Стария Пловдив да кипи от живот. Никой не иска да го превръща в питиепродавница. Но трябва да излезем от клишетата, има и нужда от заведения. Идват туристи и, минавайки, те трябва да могат да се разхладят и освежат, да си вземат магнитче, да си купят тениска. Твърдо съм ЗА това". 

За реализиране на последното вече има и конкретни идеи - една от тях е обособяване на кафене в самото сърце на Стария град. Набелязани са помещенията до туристическия инфоцентър на ул. "Съборна", който пък ще се запази като такъв, разкри още Илиев. Така на едно място ще се концентрират няколко услуги - ще се продават билети и сувенири, ще се продават и разхладителни напитки, чай и кафе. Търговската дейност обаче ще може да се осъществява едва след гласуване и разрешение на пловдивския Общински съвет.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).