Каназирева предложи 35 лева такса за детски градини и ясли в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:17 / 23.01.2014
4401
Председателят на ППГОС "Обединение за Пловдив" Дани Каназирева предложи на днешната сесия месечната такса за детски ясли и градини да се намали на 35 лева. Това ще облекчи родителите, голяма част от които имат финансови затруднения, счита Каназирева. В Общинския план за развитие, който се разглежда днес, има тревожна статистика за възрастова структура на населението. Предложението обаче не бе прието и таксата остава 50 лв.

По данни на НСИ при преброяванията от 1985, 1992, 2001 и 2011 г. е регистрирано увеличаване на населението във възрастови групи 30 - 34 г. и над 40 г. и намаляване на населението от 0 до 29 г. Това показва, че населението застарява, като тенденцията е към нарастване на възрастова група над 60 г. 

"Вярно е, че общината прави разходи за отглеждане на деца, но децата са безценни", коментира Каназирева. 

Младите семейства нямат подкрепа от държавата и общината, и ако това ниглижиране продължава, след време ще се наложи да даваме пари само за пенсионерските клубове, предупреждава председателят на групата "Обединение за Пловдив". 

Намаляването на таксата в детски градини и ясли ще бъде предложено във връзка с измененията на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в Пловдив. Тя бе включена в дневния ред на сесията.

Адвокат Каназирева ще настоява да не се приема, защото е незаконосъобразна и съдът ще я отмени. Наредбата противоречи на Закона за местните данъци и такси, тъй като таксата от 50 лева е разделена на две - постоянни и пропорционални такси. 

"Какви са тези такси и въз основа на какво са въведени? Таксата е една - за ползването на услуга, в случая - за детски ясли или градини. Тя не може да бъде разделяна", счита Дани Каназирева

Съветниците от "Обединение за Пловдив" са възмутени от предложението на заместник-кмета Димитър Кацарски за отдаване под наем на 5060 квадратни метра имот на ул. "Елба" на фондацията на техния колега от ДПС Джамисет Джафер. Фондация "Толеранс" е регистирана от Джафер през декември 2013 г. 

"Това предложение за пореден път доказва, че политически партии и фондации получават общински имоти без никакви правила", коментира Дани Каназирева.

Тя счита, че е крайно време в община Пловдив да бъде въведен публичен регистър на всички общински имоти, отдадени на неправителствени организации без търг и конкурс и по най-ниска тарифа. На сесията през декември Каназирева предложи политически партии и фондации да плащат 3 лева за един квадратен метър, но мнозинството в Общинския съвет запази преференциалната цена - 50 стотинки. Имаме съмнения, че Джамисет Джафер е регистрирал фондация, за да се възползва от привилегията за нисък наем, предполага Каназирева.

Още едно съмнително предложение е включено в дневния ред. Кметът Иван Тотев предлага да се опростят 15 000 лева на Руска Христозова. В момента тя излежава присъда в Сливен за извършено престъпление. Сумата е глоба, наложена на Христозова. Каназирева счита, че задължението не трябва да се опрощава, защото през 2012 г. жената е продала апартамент в "Тракия" от около 70 кв. м. С получените от продажба пари тя би могла да плати глобата, защото задължението е съществувало и към онзи момент. 

"Този факт обаче не е взет предвид, както и че Христозова има лек автомобил и е в трудоспособна възраст. Кметът трябва по-внимателно да разглежда подобни случаи", счита Дани Каназирева.

 


Виж коментарите (1)

Още по темата (21):
13.07.2014 Читател: Детето ми е в група от 34 деца в детската градина
26.06.2014 Задължителните 20 лева за детските градини в Пловдив няма да се плащат през лятото
25.05.2014 Пловдивчанка против методиката на плащане на таксите в детските градини
14.12.2013 Старейшините решават дали да намалят таксите за детските градини
11.06.2012 "Воеводите" предлагат намаляване на таксата за детските градини
11.04.2012 Майки "окупират" сесията на Общинския съвет в четвъртък
Още новини от Новини от Пловдив:
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
Тези са арестуваните за крупната измама в Пловдив
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин
"Прослав" няма да е първият естествен резерват в Пловдив
Вече асфалтират улица "Петър Стоев"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).