Каназирева: Общината може да асфалтира, без да затъва в заеми

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
09:34 / 13.11.2014
3210
Булевардите в Пловдив могат да бъдат преасфалтирани със средствата от пътния данък, без да се налага общината да затъва в заеми. Това е категоричната позиция на общинските съветници от ППГОС "Обединение за Пловдив", която ще декларира председателят на групата Дани Каназирева на днешната сесия. 

Поводът е комисионната, която общината трябва да заплати на ЕБВР в срок до 23 декември по споразумението за 30 млн. лв. заем.

"Близо 350 000 лева е комисионната, която община Пловдив е задължена да преведе на банката, преди да е получила първия транш. Заедно с неустойките, платени на ЕБВР от бившия кмет Славчо Атанасов по неосъществения договор за кредит, хвърляме на вятъра почти половин милион лева, без да има дори и минимална полза от този колосален разход", коментира Каназириева. 

Групата няма да подкрепи предложението. Партия "Съюз за Пловдив" и групата съветници "Обединение за Пловдив" винаги са били последователни относно теглене на заеми.

"Както в предишния мандат, така и в настоящия не сме съгласни пловдивчани да изплащат по 10-15 години милиони левове с огромни лихви за един асфалт. Общината ни начислява достатъчно висок данък МПС, от който събира годишно минимум 12 млн. лв. С тези приходи би могла да преасфалтира много улици при реални, а не завишени цени на ремонти. Ние считаме, че ако се взимат заеми, парите трябва да се инвестират с цел икономическо развитие на Пловдив и нова градска инфраструктура, която ще улеснява движението", коментира Каназирева. 

Според съветничката Иван Тотев тегли пореден предизборен заем в последната година на своя мандат по примера на бившия кмет Иван Чомаков, чийто дълг от 50 млн. лв. пловдивчани ще изплащат до 2021 г. 

"В края на тази година община Пловдив ще има 40 млн. лева заеми. А с остатъка от кредита на Чомаков и с новите заеми, изтеглени през последните два мандата по програма за енергийна ефективност, от фонд "Флаг", под формата на лизинги и с 30 млн. лв. от ЕБВР, както и с планираните кредити от Джесика, общината ще затъне в рискови дългове за 100 млн. лв. 

Почти толкова средства се разходват за заплати и издръжка на бюджетните звена, което означава, че много скоро общината няма да разполага с никакви средства не само за инвестиции, но и за кърпеж на улични дупки.

Пловдив върви от заем в заем. Всеки кмет договаря в края на мандата огромен кредит с тригодишен гратисен период с оглед да го изхарчи, докато е на власт, а след това - и потоп. В резултат на тази тесногръда политика в Пловдив не се строят нови улици, а само се налива нов асфалт, който не решава проблема с натоварения трафик. 

От четирите пътни обекта, за които кметът взима заем от 30 млн. лв, само един - бул. "Северен" - е нов. Другите три - "Коматевско шосе", бул. "Руски" и "Шести септември" ще се преасфалтират при запазване на съществуващите габарити. 

Другият сериозен проблем е, че заемите оставят общината без средства за съфинансиране по европейски програми. Това е изключително неразумно с оглед на това, че вече сме в новия програмен период и рискуваме да изтървем милиони левове безвъзмездна помощ от фондовете на Европейския съюз. Политиката трябва да е друга: инвестираш 30 млн.лв. в съфинансиране по европейски проекти и получаваш 200 млн. лв.", категорична е Дани Каназирева.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (4)

Още по темата (83):
19.07.2018 Много важен човек посети Пловдив
18.12.2017 Пускат важни булеварди в Пловдив, разкопават други
10.12.2017 Пускат велоалея до "Цариградско шосе" през бул. "Шести септември"
15.11.2017 Мащабните пловдивски ремонти решават още един проблем
23.10.2017 Кметът обясни защо трафикът в Пловдив няма да се облекчи дори и след големите ремонти
30.09.2017 "Щрабаг" го закъса, търси строители за Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).