Кацарски: Новите условия по 30-милионния заем ще осигурят по-дълга гаранция на ремонтираните булеварди!

Автор: Мария Морунова
Коментари (0)
15:55 / 09.07.2015
3262
Със сключването на допълнителния анекс към договора за 30-милионния заем се цели увеличение на гаранцията на реновираните булеварди. Това коментира в кулоарите на местния парламент зам.-кметът Димитър Кацарски, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Той обясни, че консултантът по заема - френско-български консорциум, е направил анализ за стойността на поддръжката на 4-те булеварда, финансирани от 30-милионния заем.

"Установи се, че стойността за поддръжка е значително по-малка от стойността на обектите. В този смисъл логичното предложение беше да се отделят два договора в две поръчки - едната да е по т. нар. система "червен ФИДИК", където да се гарантират 2 години гаранция, а вторият да е 5-годишен срок на поддръжка на самите булеварди", каза още зам-кметът.

Булевардите са много малка част от уличната мрежа на града и е нерентабилно изпълнителят да сключва договори и да закупува техника за поддръжката им. Именно заради това предложението на консултанта е всички улици, които са свързващи 4-те булеварда по заема, да бъдат включени в този договор и в рамката на заема. Тези свързващи улици са 15% от пътната мрежа на Пловдив.

Поддръжката включва закърпване на дупки, почистване на шахти, миене, улично осветление, маркировка и т. н. без снегопочистване, защото Общината има договор за зимно поддържане. Поддръжката е процент от ремонта на улиците, което ще е може би около 480 хиляди евро, които са част от заема.

Тези 15% улици ще бъдат изкарани от сметките на "Чистота" или ОП "Организация и контрол на транспорта", например, които сега се грижат за част от поддръжката.

Две отделни поръчки ще има за избор на изпълните и за избор на фирма, която да се грижи за поддръжката. Това не изключва възможността една фирма да извършва и двете дейности.

"Не бива да се изключва възможността, че спечелилата фирма за поддръжка може да ползва общинските предприятия, може да ползва вече сключените договори на Общината или да работи със собствен договор с фирмите, които ние сме ползвали", допълни Кацарски.

Той обясни още, че договорът, който е сключен между община Пловдив и Европейската банка за развитие и възстановяване (ЕБРВ), е т. нар. договор PMMR. Това е договор с гарантирано изпълнение, който включва освен изграждането на всички тези булеварди и тяхната поддръжка за определен период от време.

Поръчката за изграждането на пътищата дава 2-годишна гаранция на пътищата. Тези 2 години започват след приемането на Акт 16 като тази гаранция е предварителна.

За да се увеличи гаранцията, се сключва този анекс и гаранционният срок по ФИДИК да бъде отделен от срока за поддръжка, тоест поддръжката на пътищата да стартира, след като е изчерпан гаранционният срок от тези 2 години. Смисълът на това е, че след изтичането на двете години започва нова гаранция, която да е не по-кратна от 5 години.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (83):
19.07.2018 Много важен човек посети Пловдив
18.12.2017 Пускат важни булеварди в Пловдив, разкопават други
10.12.2017 Пускат велоалея до "Цариградско шосе" през бул. "Шести септември"
15.11.2017 Мащабните пловдивски ремонти решават още един проблем
23.10.2017 Кметът обясни защо трафикът в Пловдив няма да се облекчи дори и след големите ремонти
30.09.2017 "Щрабаг" го закъса, търси строители за Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин
"Прослав" няма да е първият естествен резерват в Пловдив
Вече асфалтират улица "Петър Стоев"
В Пловдив водят тримата, измамили жени с над 30 000 лева
Пловдив почернява от полиция
Вход свободен в Музея на авиацията за Деня на храбростта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).