Изложба "Непознатата война" откриват на 6 септември

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:56 / 04.09.2017
1575
Изложбата "Непознатата война" на Регионален исторически музей - Пловдив показва забравени страници от първата "голяма" война в историята на човечеството, наричана "Европейската", а по-късно и "Световната" война.

Събитията отпреди 100 години са актуални и днес - новините през последните седмици започват с опасността от Трета световна война, която би била гибелна за човечеството.

Изложбата е изградена само върху оригинални исторически свидетелства и акцентира на мястото на България във войната и участието на пловдивските полкове в най-големите сражения. 

За първи път е показана пълната колекция от оръжия от войната, които се съхраняват в музейния фонд (стрелково оръжие, тежка картечница "Максим Соколов", бомби, саби и друго военно снаряжение). Изложбата представя колекцията от рисунки на капитан Владимир Чомаков - внук на доктор Стоян Чомаков, фронтови релации, карти, дневници, писма, смъртни актове на загинали пловдивчани. За първи път ще бъдат презентирани и заснети материали от експедицията "По бойния път на Девети пехотен пловдивски полк", проведена в Гърция, Турция и Македония от екип на музея.

Изложбата ще бъде официално открита от 19:45 часа на 6-ти септември 2017 година в зала "Съединение" на Регионален исторически музей - Пловдив. Пловдивчани и гостите на града ще могат да я разгледат и по-рано - между 9:00 и 16:00 часа на същата дата. 

Достъпът до експозициите на музея и изложбата "Непознатата война" на 6-ти септември 2017 година ще бъде безплатен.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).