Излезе от печат ново научно издание на Историческия музей

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:21 / 03.01.2019
1639
Излезе от печат ново научно издание на Регионален исторически музей – Пловдив  "Ролята на община Пловдив за развитието на града през периода 1886 - 1944 година“. Това е първото монографично изследване за ролята на местното самоуправление за развитието на един от най-големите български  градове през периода на капитализма. След Съединението от 1885 година Пловдив изгубва престижното си положение на столичен град и макар да запазва позицията на исторически утвърдил се център на една от най-плодородните и важни за страната области, постепенно се превръща в обикновен окръжен град. Неговото развитие и модернизация са предоставени на "крехките възможности“ на местното самоуправление, твърде често обезсилвано кадрово и финансово от централната власт. 

На база неизвестен досега огромен по обем документален материал авторът Стефан Шивачев разкрива реализацията на най-важните за града инфраструктурни проекти за водоснабдяването с чиста планинска вода от Родопите, изграждането на канализацията, градоустройственото развитие, електрификацията , екологията, транспорта и образованието. Търсят се отговори на въпросите за вината за унищожаване на Марково тепе и части от останалите хълмове, защо в Пловдив не е изграден трамваен транспорт, защо държавата е била "мащеха“ за втория български град, гръмко именуван културна столица, кои са най-успешните кметове и кои са най-корумпираните?  Проследява се взаимодействието между местната и централната власт, което достига драстични примери, особено когато те са доминирани от различни политически сили. Важно място е отделено на финансирането на общината и заробващите условия на заемите от БНБ.  

През тези шест десетилетия е натрупан безценен опит, актуален и днес, когато общинското самоуправление отново е най-важният фактор за развитието на града и в нейната дейност се събират всички аспекти на стопанския, обществен и културен живот на града. Изданието е в продажба в музея на цена от 8.00 лева.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Кои легенди от музикалната индустрия пристигат в Пловдив и тази г...
Ръст на населението в Пловдив и областта
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).