Изключително важна информация от МЗ: През 2010 г. у нас 24 загинаха от морбили, спешно отиваме в Пловдив!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (13)
20:07 / 20.03.2017
54752
РЗИ Пловдив информира министерството на здравеопазването за 3 потвърдени случая на морбили. Освен 2-годишното дете от "Столипиново", за което съобщихме, с морбили са и две млади жени от Пловдивска област, живеещи в различни населени места. Диагнозата на тримата е лабораторно потвърдена в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести.

За да предпази населението от епидемия от морбили, министерството на здравеопазването изготвя заповед за създаване на координационен съвет за контрол и управление на превантивните дейности. В момента с приоритет се извършва имунизацията на лица до 18-годишна възраст в огнищата на случаи от морбили - съседни семейства, роднини и приятели, които са били в контакт и е съществувала възможност от заразяване. 

Едновременно в цялата страна се прави преглед на неимунизираните деца в пациентските листи на общопрактикуващите лекари и се извършва селективна имунизация. Контролът по изпълнението на тази задача е възложен на регионалните здравни инспекции, а екип от МЗ ще посети в сряда Пловдив, за да провери на място общата организация и изпълнението на дадените указания за работа в огнищата на случаи от морбили и в рисковите групи.

Към момента не се предвижда провеждане на масова имунизация против морбили и разкриване на пунктове за имунизация. Министерството на здравеопазването работи активно за бързото ваксиниране на неимунизираните деца в цялата страна и призовава всички родители максимално да съдействат на личните лекари. 

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път, като вирусът е разпространен по целия свят. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни, средно 9-10 дни.

Оплакванията започват най-често с катарални прояви на горните дихателни пътища, повишена температура и обща интоксикация, кашлица, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош, следва туловището и крайниците. Поради изразената интоксикация се засягат и други органи и системи - с наличие на тахикардия, хипотония, енцефалопатия, бронхопневмония.

Източник на зараза е само човекът. Вирусът се съдържа в лигавицата на дихателните пътища и конюнктивалния секрет. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

Последната епидемия в България бе регистрирана през 2009-2010 г. с над 24 000 заболели и 24 смъртни случая, като над 95 % от заболелите бяха от малцинствен произход, а повечето без данни за проведена имунизация. Това съобщиха днес от министерството на здравеопазването.


Виж коментарите (13)

Още по темата (66):
19.09.2019 Болници допуснали големи грешки и разпространили заразата с морбили
13.09.2019 Важно за всички родители! Извънредна имунизационна кампания!
11.09.2019 Тодор Кантарджиев: Учебната година ще е изпитание
23.08.2019 Втори случай на морбили във Варна
13.08.2019 Младият мъж, болен от морбили, контактувал с безброй туристи на летището
30.05.2019 Плашещи цифри за болните от морбили у нас
Още новини от Новини от Пловдив:
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Заплатата е 3000 лева, но няма желаещи: Училище в Пловдив единств...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).