Изчезнаха задължителни ваксини за деца

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:02 / 11.02.2011
2463
Напълно изчезнаха задължителните ваксини "Пентаксим" и "Синфлорикс", Те бяха въведени в имунизационния календар на България от 1 април миналата година и се поставят на деца до 2-годишна възраст. Първата ваксина предпазва от пет заболявания ­ дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце. Втората е срещу пневмококи.

През последните 4-5 месеца доставките бяха неритмични. Сега въобще ги няма. Ние се опитваме да създадем навик от хората за имунизации, а не можем да им осигурим коректност, коментира общопрактикуващ лекар.

Действително ваксините липсват. Договорът е сключен, но и в склада на здравното министерство няма, потвърди ръководителката на отдел "Противоепидемичен контрол" в Регионалната здравна инспекция д-р Ели Кунчева. За първото тримесечие РЗИ получи ограничени количества. Бяха раздадени бройки на лекарите да направят имунизации поне за януари. За февруари обаче никой не може да постави ваксини на подлежащия контингент. Майките са много притеснени. Ние се чудим какво и как да им обясняваме и как да ги успокояваме. Може да се изчака, но въпросът е принципен. Не може изпълнителите на медицинска помощ да живеят във вечна кавга с чиновниците, ядосва се личен лекар. И допълва, че от това страдат пациентите.

Източник: в. "Марица"


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Инцидент в северната част на Пловдив!
Страхлив съдия се направи на Властелинът на пръстените
Затварят улици в Пловдив заради шествието на феновете на Ботев
Ясен е и третият хедлайнер на Hills of Rock
Оповестиха скандални схеми, по които ни "работят" от КАТ
Забравете за някои автобуси в късните часове, промените ще са фак...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).