ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Изцеждането на кърмата води до отбиване на бебето
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:31 / 13.06.2012Коментари (0)1133
©
През последните години се утвърждава една много грешна практика: когато се съмняват дали кърмата им е достатъчна, майките изцеждат на ръка или с помпа и дават млякото на бебето с шише. С тази констатация Антоанета Борисова започна поредната лекция в безплатното Общинско училище за бъдещи родители в Пловдив. Председателката на Центъра за бременни жени разясни пред събралите се в книжарница "Форум" в мол "Галерия Пловдив" мами и татковци въпроса, който си задават всички родилки: "получава ли бебето ми достатъчно кърма?".

"Изцеждането не е критерий за това, подчерта г-жа Борисова. "Лошото е, че така съветват и някои педиатри. Даже още по-лошо: дори и без каквито и да било съмнения за количеството кърма лекарят може да каже при първата си среща с майката: "Два пъти на ден изцеждай гърдите си и давай с шише."

Такава практика е сигурен път към намаляване млякото на майката и отбиване на бебето", предупреди Антоанета Борисова. От една страна кърмата ще намалее поради това, че стимулирането на гърдата при цедене не е, както при сучене. Храненето с шише, особено ако се повтаря, може да обърка новороденото, а и повечето бебета бързо се ориентират от къде тече по-лесно и отказват сукането. Да не говорим колко трудно е такова хранене - най-упоритите майки издържат месец-два и то с цената на много усилия и в крайна сметка - преумора. От друга страна при изцеждане не е възможно да се изпразни добре гърдата. Някои автори говорят, че се изцежда само 20% от млякото, докато при сукане бебето може да получи 80%. Тогава какъв критерий за количеството кърма на майката ще бъде изцеждането", попита Борисова.

Тя допълни, че контролното кърмене също не е добро мерило получава ли бебето достатъчно кърма. При съмнение за недостиг на кърма педиатрите обикновено канят майката и бебето на така нареченото "контролно кърмене". В кабинета те претеглят бебето и го дават за кърмене на майката, след което пак го претеглят. Разликата в теглото показва колко грама е изсукало кърмачето.

Дали обаче трябва да се доверяваме на 100% на този тест? Определено - не! Първо, не очакваме майката (пък и бебето) да се чувства в кабинета на педиатъра така, както в къщи, а знаем, че количеството кърма зависи от спокойствието на майката и от това дали разполага с достатъчно време за кърмене. Консултантите по кърмене казват, че е необходимо едно особено безвремие. На второ място едва ли бебето изсуква на всяко кърмене точно едно и също количество кърма. Ако ще теглим мъничето, по-добре би било това да стане при всяко кърмене в течение на 24 часа. Едва тогава бихме казали ориентировъчно колко мляко приема то.

Но дали това е добра стратегия от гледна точка на успешното кърмене? Дори тегленето в къщи всеки ден, при всяко кърмене за контрол на храненето води до излишна нервност и увеличаване на несигурността на младата майка в собствените си възможности. Затова колко милилитра или грама трябва да изпие бебето е неточен, грешен въпрос. Всяко бебе е уникално и няма "средностатистическо" бебе, за което да важат средностатистическите данни от таблиците. Да не говорим, че тези таблици се отнасят за хранени бебета с шише, а не от гърда.

Отговорът на въпроса получава ли бебето достатъчно кърма от гърдата е ако то расте добре с това количество кърма. Майките трябва да следят суче ли активно бебето и как наддава на тегло, посъветва Антоанета Борисова. Ако се тревожат, може да го теглят - на един и същ кантар - всяка седмица, а не веднъж в месеца. И да вярват повече в собствената си интуиция.

Темата за кърменето ще продължи и в следващото занятие в безплатното Общинско училище за бъдещи родители. На 23 юни, събота, от 11 часа, в книжарница "Форум" в мол "Галерия Пловдив" майките ще разберат "Как да увелича кърмата си".

Нова група за подготовка на родителите за раждане и отглеждане на бебето започва в ДКЦ-1 на 19 юни. За информация и записване се обадете на тел.: 0888 89 50 26 или в Центъра за бременни в ДКЦ-1, от 15:30 часа.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: