Иван Тотев предлага законови промени за референдумите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
15:24 / 02.02.2010
2361
Предложение за промяна в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местно самоуправление внася областният управител на Пловдив инж. Иван Тотев чрез депутатите от ГЕРБ. Основно промените са в посока да се направи превенция на това общински кметове и общински съвети да стопират процеса по искане на референдум и местни обсъждания.

Предвижда се при констатиране на такива умишлени забавяния областният управител да може да изземе функциите на общинските кметове и общинските съвети и да движи цялата процедура по подготовка и провеждането на такъв местен референдум, обясни на пресконференция днес инж. Тотев. Той допълни, че това основно се изразява в член 32 в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местно самоуправление, като се регламентират правата, които трябва да се разпишат на областните управители, включително и по финансирането на референдумите. Този член съществува и в момента и областният управител има право да издава заповед за насрочване на референдум. Въпросът е в правомощията му да бъде разписан по-точно и ясно конкретиката какво точно да съдържа тази заповед, като финансирането например.

С тези промени смятаме, че ще дадем възможност на хората да участват по-пряко в изпълнителната власт и не само относно казуси за деление на общините, а във всеки вид референдуми. Защото с тенденцията, която държавното управление има, а именно да увеличи правомощията на общините във всички сфери на общинско управление и техните компетенции, по същия начин трябва да засилим възможността гражданите да упражняват контрол върху местната власт, заяви областният управител на Пловдив. Той смята, че този закон към настоящия момент не е добър от гледна точка на това, че има възможност местната власт чрез общински съвети или кметове да стопира провеждането на местни допитвания. С промените ще може да има и втора възможност за провеждане на референдуми, а именно чрез областния управител, което смятам, че ще е нещо в интерес на местното самоуправление, уточни инж. Иван Тотев. Той обясни още, че процедурата за референдума в Ягодово е стартирала по предходния съществуващ закон и трябва да се извърви по стария закон.


Виж коментарите (3)

Още по темата (110):
21.11.2012 Пловдив няма да бърза с присъединяването на съседните общини
29.07.2012 87% от гласувалите искат Ягодово в община Пловдив, селото обаче остава в
Родопи
29.07.2012 410 души са гласували на референдума в Ягодово до 12.00 часа
29.07.2012 Близо 250 души гласуваха до 10.00 часа на референдума в Ягодово
29.07.2012 Днес става ясно дали Ягодово ще се присъедини към Пловдив
28.07.2012 Улична война се разрази преди референдума за Ягодово
Още новини от Новини от Пловдив:
Последна информация за пожарникаря, върху когото падна огромно дъ...
Без учебни занятия в пловдивско висше училище на 20 май
Над 2000 деца са приети в първа група на детските градини в Пловд...
Начало на инцидентите в Пловдив за днес
Роднини и приятели се прощават със загиналите Кристиан и Теодора
Влоши се състоянието на пожарникаря, който пострада тежко в спаси...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).