Иван Петков: И Пловдив, и градската организация на БСП имат спешна нужда от промяна

Автор: Георги Кирилов
Коментари (3)
13:38 / 17.01.2020
6802
Бившият общински съветник в ОбС Пловдив от БСП Иван Петков даде специално интервю за читателите на Plovdiv24.bg:

- Г-н Петков, Вие бяхте общински съветник в предния състав на Общински съвет - Пловдив. Какво е наблюдението Ви за управлението на града от началото на този мандат?


- Засега новото ръководство не е дало нито един сигнал, че ще има промяна в управлението на града. Тиражираните предизборни слова, че ще има промени, се изпариха, след като новият кмет си назначи абсурдните девет заместници и дори продължава да увеличава общинската администрация. Въпреки анонсите, че ще направи по-ефективно управлението на общинските предприятия, ние гражданите не виждаме нито едно предложение в тази посока. Няма нито една нова секторна политика, която да е по-различна от тези на бившия кмет. Няма нищо ново по паркирането, зелената система, презастрояването. Дори Програмата за управление на общинската собственост е буквално копирана от тази за 2019 година.

- Каква е обстановката, в която новият кмет поема града и лесно ли ще го управлява?

- Новият кмет поема града в трудна обстановка, а той си я прави дори и още по-сложна. Проблемът е, че обещанието за ревизия на досегашното управление така и не се случи и не е информирано обществото за това, което е заварил. Така той практически поема цялата отговорност за провалите на предишния кмет, защото не се разграничи от него, а по време на изборите чувахме различни неща. Коментира се проблемът с прословутия Транспортен проект, дори чухме абсурдно обяснение от ръководителя на този проект, което ни дава право да си мислим, че всичко пак ще бъде покрито.

Както винаги е ставало след 10-и - никога да не се закачат предишните, че тези след нас да не ни пипат нас. Все пак е ясно, че изборите бяха спечелени с голям административен и корпоративен вот. Трябва да има някакво "отблагодаряване“. Осем години гледахме само едни хубави проекти в цветни картинки, но реално не се случи нищо освен големи жилищни комплекси и брутално застрояване в зелените зони. Няма наказани, няма и изгледи да има, а и като гледам първите стъпки на това управление – то върви по същата пътека.

Имаме археологически разкопки, които са богатство за града, за нацията, които един кмет ги заложи и ги загуби (също няма виновни). Апропо, той сега е действащ депутат от ГЕРБ. И видяхме как новият кмет приветства тази инвестиция. Да не забравяме, че на представянето на този проект, поради икономически ли, масонски ли или какви други цели – не знам, бе и Георги Гергов. Веднага ни светва лампата как държавата му даде едни 43 млн. за нещо, което не може да се мери с това. Но така се действа в Пловдив или за Пловдив. Европейска столица на културата и с един бивш вече главен прокурор, които седем години за града си затваряше очите, както сигурно ще продължи и в новото си амплоа! Наздраве за тия, които го избраха!

- Вече e публикуван за обществено обсъждане новият бюджет на общината. Какво е Вашето мнение за него?

- По Закон (ЗМСМА) кметът трябва да предложи за одобряване в Общински съвет Програма за управление през мандата в срок от 3 месеца от неговото избиране. Този срок изтича в началото на месец февруари, когато ще се приема и новият бюджет. Бюджетът за 2020 година е елемент от тази Програма и е редно най-напред да се приеме Програмата, а след това бюджетът. За съжаление, никой не говори за тази Програма, а Бюджет 2020 е една четвърт от нея.

Самият Бюджет е почти подобен на този за 2019 година. Планират се приходи и разходи за 243 млн.лв. Капиталовата програма на бюджета е финансирана основно от европейски програми, а се готви и заем за 120 млн.лв. Реално от собствените приходи се осигуряват само заплати и издръжка. Увеличава се негативната тенденция за изоставане на Пловдив спрямо София, Варна и Бургас. Не може бюджетът на Варна да е почти 400 млн.лв. и това да не ни безпокои.

- На фона на тази обстановка в града на БСП предстои да проведе конференция за избор на нов председател - как се развива вътрешнопартийната кампания и какви тенденции се очертават?

- Да, от декември миналата година в БСП е стартирала отчетно-изборна кампания. В момента се провеждат събрания на първичните организации. След това са районни конференции, а през март ще е градската, на която ще се избере и нов председател.

Членовете на БСП трябва да си направим един анализ за изминалото десетилетие. Изпълняваха ли се функциите на истинска идейна лява партия или се централизираше около интересите на един човек. Защо в три местни избора бяхме зад партии, които дори не са представени в парламента?! Как бяха издигнати и избрани тия лица?!

И защо миналата година при европейски избори, на които обществото традиционно не гласува и всеки политолог знае, че са избори на "твърдите ядра“ и при избирателна активност от 28,82% имаме 20 858 гласа, а на местни избори при активност от 39,55% имаме 12 294 гласа и то при общинската листа, тъй като бе традиционно в изминалото десетилетие при избори в Пловдив листата за съветници да има повече от кандидата ни за кмет, както бе и в този случай! Вярно е, че на последните избори, спрямо 2015 г., имаме с 2101 гласа повече за общинската листа, а получихме с двама съветника повече. Това е плюс, който трябва да бъде оползотворен ефективно!

Но проблемите са повече от ясни. Липсата на лидерство е огромно. Общественото мнение, както ясно показва избирателят, е, че не намира в нас партията, която да устоява интересите на хората.

Затова трябва промяна! Организацията е в застой. Животът вътре в нея се крепи на определен кръг, близък до човека, който десет години си прокарва интересите чрез организацията.

Присъствам на много от събранията, също така аз съм един от номинираните за председател и съм заявил пред тях, че ще участвам в тази битка, защото мисля, че е крайно време да се променят нещата. Има много кадърни хора в организацията, които не се допускат да си покажат потенциала, защото кръгът, които десетилетие дърпа партията надолу, не желае да му се пречи. Другият основен момент е този, които коментирах преди малко, че сериозно може да се говори за колаборация с ГЕРБ. Всичко това, а и не само, трябва да се промени!

Виж коментарите (3)

Още по темата (14):
27.08.2022 Лобито на Гергов в земеделието триумфално се завръща и превзема столицата
31.07.2022 Пловдивски социалисти със стабилно присъствие на Бузлуджа
16.07.2022 Екатерина Делинова оглави район "Южен" на БСП
15.04.2022 Ангел Иванов е избран за председател на градската организация на
БСП Пловдив
12.04.2022 БСП Пловдив ще има ново ръководство
11.04.2022 Прекратени са правомощията на ГС и РС на БСП Пловдив!
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив водят тримата, измамили жени с над 30 000 лева
Пловдив почернява от полиция
Вход свободен в Музея на авиацията за Деня на храбростта
Професорка осъди УХТ за дискриминация
Кои легенди от музикалната индустрия пристигат в Пловдив и тази г...
Ръст на населението в Пловдив и областта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).