Испанският посланик получи почетния знак на ПУ "Паисий Хилендарски"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:00 / 30.11.2010
3928
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Почетният знак на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и почетен диплом на български и на испански език получи днес посланикът на Испания у нас Н. Пр. г-н Хорхе Фуентес Монсонис-Вилайонга.

Отличията връчи лично ректорът на висшето училище проф. дфн Иван Куцаров, като уточни, че те са признание за многостранния принос на Фуентес в разпространението и изучаването на испански език, литература и култура в ПУ "Паисий Хилендарски".

При посещението си в университета дипломатът връчи дарение от 744 книги на родния си език, потвърди преподавателят по испански проф. д-р Иван Кънчев. Списъкът включва 459 книги с испанска художествена литература, 84 тома с избрани съчинения и монографии, посветени на испанската литература и език, 71 исторически книги, 66 издания с история на литературата, 19 с история на изкуството, 8 с избраните трудове "История и критика на испанската литература", 2 учебника по граматика, 20 методики на преподаване и изучаване на езика на Сервантес, 5 пособия по музика, 2 географски, 5 филологически и 3 лингвистични книги.

Дарението ще послужи в обучението на студентите от филологическите специалности "Български език и испански език", "Лингвистика с информационни технологии" с профил "Английски и испански" и "Приложна лингвистика" с профили "Английски с испански", "Немски с испански" и "Френски с испански", потвърдиха от факултета.

Винаги с удоволствие идвам в Пловдив и в Пловдивския университет, каза посланик Фуентес. Той изказа задоволството си от работата на преподавателя по испански в ПУ "Паисий Хилендарски" - проф. Кънчев, който е един от водещите специалисти в съвременната лингвистика, дългогодишен ръководител на катедрата по иберо-романски език към СУ "Климент Охридски" и чуждестранен член-кореспондент на Испанската кралска академия.

Проф. Кънчев е преподавал в Мадридския университет "Комплутенсе". Автор е на книги, студии и статии по испански език, теория на езика и съпоставително езикознание. Бил е лектор по български език в Мадрид и гост-професор в различни университети на Испания, Австрия, Куба, Финландия и Израел, обясниха от Филологическия факултет на Пловдивския университет.

С церемонията по връчване на отличията в ПУ "Паисий Хилендарски" завършва поредицата от официални посещения на Н. Пр. Хорхе Феунтес Монсонис-Вилайонга. На 29 ноември той получи Почетния знак на държавния глава на Република България лично от президента Георги Първанов. С това испанският посланик стана единственият чуждестранен дипломат, който притежава три от най-големите отличия на страната ни - освен с почетния знак, той е удостояван още с ордените "Стара планина" и "Мадарски конник".


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).