Интелектуалци: Промените в църквата "Св. Марина" са гавра с народа!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (11)
15:23 / 18.01.2012
5525
Пловдивските интелектуалци официално обявиха подкрепата си за спасението и съхранението на храмове, културни паметници и старини, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Припомняме, че срещата днес в 13:00 часа в галерия "Тракарт" е реакция срещу случилото се в пловдивския храм и културен паметник "Св. Марина", а именно "тапетите" с лика на Исус Христос и Божията майка, които преди време покриха стенописите в митрополитския храм.
 
"Последните промени в интериора на църквата "Св. Великомъченица  Марина" в Пловдив са посегателство не само върху историята и архитектурата, но и към държавността и морала на народа", е част от отвореното писмо до Министъра на културата Вежди Рашидов, подписано от редица известни пловдивски творци като художника Атанас Хранов, писателя Александър Секулов, издателката Божана Апостолова, галеристката Веселина Сариева, художника Емил Миразчиев, галериста, мецената Жорж Трак и други.

В писмото те настояват за сериозна и детайлна проверка в църквата "Св. Великомъченица Марина", както и в другите храмове-културни паметници в пловдивската епархия, в които в момента има ремонти.

"Опасяваме се, че това, което се случи тук, ще се повтори и в другите църкви, част от културното наследство на района и държавата", се казва още в документа.

Интелектуалците питат: Министерството на културата пазител ли е на закона за българската културна идентичност, или е само наблюдател?

Арх. Шилев припомни резултатите вследствие намесата в интериора на църквата още през октомври и ноември миналата година. 

"Старинните стенописи, рисувани около 1930 г., са замазани най-напред с бяла боя, а сега и със зелена, върху която са залепени печатни хартиени колажи. Владишкият трон, изработен 50-те години на 19 век от представители на Дебърската школа, амвонът, както и иконостасите на Св.Великомъченица Марина, Св. Св. Козма и Дамян и други са вече невъзвратимо боядисани в златно. Каменната настилка от мраморни плочки, непокътната от строителството на църквата от 1856 г., е застлана с полиран китайски гранит. Все още прочутият дърворезбован иконостас е непокътнат, но докога ли?", възмущава се Шилев.

Подписи под гражданската подписка за спасение и съхранение на храмовете и културни паметници поставиха всички представители на интелектуалния елит на града, които присъстваха на събитието.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (11)

Още по темата (17):
05.02.2014 Лъскавите тапети в "Света Марина" още стоят, дори допълниха декорацията
02.03.2013 Глобиха Митрополит Николай за тапетите в "Света Марина"
15.06.2012 Приключи проверката в църквата "Св. Марина" - няма данни за престъпление
19.04.2012 Държава и църква трябвало да работят съвместно, а не в конфронтация
12.04.2012 Митрополит Николай: Българските църкви не са паметници, защото са живи!
20.03.2012 Продължава проверката в храма "Св. Марина"
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).