Инспектираха работата на Голямата базилика, вече обмислят алтернативните маршрути

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
13:34 / 15.06.2016
5103
Голямата базилика е сред най-актуалните проекти за града. Поставили сме си срок през 2018 година той да бъде завършен, макар че работата по реставрацията може да продължи и през 2019 година. Това е богатство за Пловдив, няма аналог в тази част на Европа - може би само Константинопол и Италия." Това заяви кметът Иван Тотев при днешната си инспекция на работата на Голямата базилика, предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

Работите по премахване на горните пластове тече, работниците на обекта вече са стигнали културни пластове, което означава, че е ред на археолозите да се заемат с по-фините действия, които трябва да приключат до края на годината, поясни Тотев. 

По думите му това вече налага в рамките до около 10 дни да бъде затворен ръкавът, свързващ бул. "Княгиня Мария Луиза" с "Цар Борис Трети Обединител". 

От Общината обмислят алтернативни маршрути като в момента се обсъжда дали ул. "Капитан Райчо" да стане еднопосочна. Подготвя се и организация на движението около цялата зона край Понеделник пазара. 

"До голяма степен има вероятност да се обърне посоката на движение на улицата, която минава покрай пазара, за да може да се осигури излизане на бул. "Цар Борис Трети", поясни кметът. По думите му в момента Общината убеждава КАТ за отваряне и на ул. "Средна гора". 

Археологическите работи трябва да приключат до края на годината. 

"Надяваме се, че да бъдат намерени всички очаквани елементите, да бъдат разкрити и други сгради, ако има такива. Паралелно с това работим по одобряване на проекти, които касаят укрепване на изкопите, а частта от бъдещия проект, който е под уличното платно, ще бъде финансирана и изпълнена от страна на Общината."

За частта, която ще бъде видима и където ще бъдат разположени мозайките обаче, все още няма архитектурно решение, а то е важно за нас, защото дава общия изглед за целия обект, поясни Тотев. 

По думите му тук зоната е сложна, защото съчетава коренно различни стилове сгради.

"Очакваме проектът да е консенсусен за заобикалящата среда и към края на годината да започнем обществените обсъждания за архитектурното оформление на сградата."


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (220):
06.04.2024 Огромен срам! Родители, озаптете си отрочетата!
22.02.2024 Висока оценка: Епископската базилика на Филипопол става част от стоте национални туристически обекта
11.02.2024 Десетки служители на НСО завардиха Епископската базилика, вижте защо
27.07.2023 BBC заснеха филм за Епископската базилика на Филипопол
26.07.2023 Епископската базилика отваря врати за архитектурна работилница за деца тази неделя
05.07.2023 По 250 души на ден посещават Епископската базилика на Филипопол
Още новини от Новини от Пловдив:
Кои легенди от музикалната индустрия пристигат в Пловдив и тази г...
Ръст на населението в Пловдив и областта
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).