Има реална опасност хепатитът от "Столипиново" да плъзне из Пловдив!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (30)
17:39 / 20.07.2016
11930
Има реална опасност регистрираните епидемични взривове от хепатит А в "Столипиново" и Асеновград да преминат границите на кварталите. Това съобщи д-р Моника Троянчева, директор Дирекция "Надзор над заразните болести" към РЗИ Пловдив. 

"Ако не се ограничи своевременно инфекцията, разпространението на болестта ще продължи и може да засегне рисков контингент в Пловдив - хора, които работят на обществени места, хронично болни, възрастни хора и малки деца и такива с намален имунитет", каза д-р Троянчева. 

Опасността е сериозна и трябва да се има предвид от хората, предупреждават епидемиолозите.

Успокояващото е, че има осигурен гама глобулин от Министерството на здравеопазването и той се поставя освен на всички новозаболели и на лица, които са били в контакт с болните, за да се ограничи разпространението на болестта. 

Продължават единични случаи на заболели от хепатит. Днес е оповестен още един случай на болна жена на 28 години от "Столипиново". 

"Досега случаите в Асеновград са 22, а в "Столипиново" - 14", каза д-р Троянчева. 

Възрастта на болните е предимно деца до 18 години. Ангажирани са всички институции, които имат отношение към ограничаването на разпространението на инфекцията - кметове, ВиК, "Чистота", неправителствени организации, здравни медиатори, както и Агенцията по храните, които трябва да проверяват обществените заведения. За съдействие е помолена и полицията. 

"Обстановката е тежка, имайки предвид тежките социално-битови условия в тези квартали и ниската култура на населението по отношение на хигиената, затова не бива да се подценява", каза д-р Троянчева.

"Една от улиците в Асеновград, откъдето започна инфекцията и има най-много случаи оттам, е населена най-вече с приходящи и има много незаконни постройки", добави тя. 

Медицинските лица разчитат на институциите да известят максимално хората, че обстановката е утежнена и трябва максимално да се следи за хигиената както на обществени места, така и за личната хигиена.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (30)
Още новини от Новини от Пловдив:
Дърво е премазало кола след силната буря в Пловдивско
"Мерцедес" се заби в дърво в "Смирненски"
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непроходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).