Има ли антисемитска литература на "Пловдив чете"?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
14:34 / 20.06.2023
2208
Антисемитска литература предлагат на едно от най-известните събития в Града под тепетата - "Пловдив чете". За това сигнализираха от еврейската организация "Шалом", които изпратиха писмо с остра позиция до медиите. Проверка на Plovdiv24.bg показа, че въпросната литература, която притеснява евреите, действително е на щандовете.

Издателство "Еделвайс" продават книги от Втората световна война.

Едно от изданията е на Дейвид Ървин "Войната на Хитлер", който сяда да пише творбата си на бюрото на Фюрера и се опитва да пресъздаде събитията от негова гледна точка. Друга от книгите е на Хана Райч, която е германски летец-изпитател. По времето на нацистката власт тя тества много от новите самолети на режима.

Още едно издание е "Аз бях пилотът на Хитлер" на Ханс Баур, който е от най-приближения кръг до Хитлер, а автобиографичната му книга е една история за германския Фюрер и Третия райх.

На щанда има и други книги, които пресъздават най-смъртоносната война в света от гледна точка на нацистката политика, които явно притесняват евреите в Пловдив.

Припомняме, че "Пловдив чете" се организира от дълги години от едно от най-известните пловдивски издателства, което е собственост на депутата от ДБ Манол Пейков.

Пловдив се слави като град, който е толерантен към различните етноси, които през годините живеят в мир и разбирателство и отбелязват заедно своите празници. Пловдив и пловдивският митрополит Кирил остават завинаги в историята със спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. 

Предизвикването на подобни скандали не говори добре нито за Пловдив, нито за събитието, най-малко за неговите организатори.

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
Адвокатката на Караджов: Предполагаме, че има оръжие и заплашва, ...
Домът на бившия полицай Венцеслав Караджов е блокиран от полиция,...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Кметът на Пловдив ще посрещне Стефка Костадинова
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).