Икономическите показатели на Пловдив са по-добри от средните за страната, но все още изоставаме

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
08:51 / 10.11.2015
3117
За четвърта поредна година Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представи вчера единственото по мащаба и дълбочината си изследване на социалното и икономическото състояние на областите в България. 

То отново доказа очевидното - има две Българии: едната е столицата, другата е всичко останало.

Разликата между областта с най-високи и тази с най-ниски средногодишни доходи на лице от домакинството остава над 2 пъти - 6890 лв./лице в София спрямо 3289 лв./лице в Силистра.

Пловдив е на седмо място. Преди него освен София са Стара Загора, Варна, Бургас, Враца и Габрово. 

Ето какво се казва още в изследването за Пловдив и региона:

Икономическите показатели на област Пловдив са по-добри от средните стойности за страната. Икономическата активност и заетостта в областта се повишават, но безработицата остава сравнително висока. 

Областта се характеризира със сериозен приток на чуждестранни капитали, който се засилва през последната година. Някои общини в областта (например Хисаря) се представят силно по отношение на усвояването на европейски средства, но областният център Пловдив продължава да изостава. 

През последната година има подобрение на прозрачността на местните власти, но развитието на административните услуги бележи застой.

Населението на област Пловдив продължава да намалява въпреки положителния механичен прираст през последните години. Повишава се обаче делът на висшистите в работната сила, което има важно значение за развитието на областта. 

Болничната инфраструктура в областта е сред най-добрите в страната. През последната година се наблюдава спад на престъпленията срещу личността и собствеността. Показателите за развитието на културните дейности в област Пловдив сочат някои положителни тенденции, но и предизвикателства.


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
"Дни на музиката в Балабановата къща" в предаването "Цветовете на...
Рали шампион: Ако аз трябва да мина с 200 км/ч по този участък пр...
Камери са заснели движението на джипа и момента на трагедията
Инструктор: Самонадеяността на младите водачи води до тежки ПТП-т...
Лиляната изпрати абитуриентите
Нов инцидент на мястото, на което стана фаталният сблъсък с джипа...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).