Игуменът на Бачковския манастир чукна 50!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:00 / 28.12.2019
3094
В деня на първомъченика Христов, архидякон Стефан, игуменът на Бачковската света обител, Велички епископ Сионий, отбеляза в Бачковска обител на Пресветата Дева своя петдесетгодишен юбилей, съобщиха от манастира. И добавиха: 

"Денят не е избран случайно, в мира дядо Сионий е бил Стефан, и почитта и преклонението му пред свети първомъченик Стефан са се запазили в него, тъй щото за по-подходящо е избрал духовното и църковно отбелязване на юбилея си да отпразнува в деня посветен на първия доказал вярата си в Иисуса Христа, ставайки сам жертвен агнец по примера на "Сина на Стопанина на лозето"! Пример, превърнал се в несъкрушимо оръжие, по-силно от всеки меч и залегнал в основата на християнската ни вяра!

Тържествената богослужба в съборния храм на манастира бе водена от епископ Сионий в съслужение с дошлите да го почетат архиереи и клирици от Българската православна църква, Еладскатата архиепископия и Антиохийската патриаршия. 

Литургичната радост споделиха Високопреосвещените митрополити на богохранимите митрополии:

- на Дидимотика, Орестиада и Суфли - Дамаскин, 

- на Пловдив – Николай

- на Серес и Нигрита – Теолог 

- на Стара Загора – Киприян, 

- на Александруполи, Траянопол и Самотраки – Антим.

А също и Преосвещените епископи:

- Сафитски, Сирия – Димитрий,

- Знаполски – Арсений,

- Белоградчишки – Поликарп,

- Константийски – Яков,

много архимандрити, йеромонаси, свещеници и дякони. 

В края на богослужението Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай, произнесе слово, в което предаде на Велички епископ Сионий, поздравленията и благопожеланията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, на Св.Синод на БПЦ. 

Митрополит Николай благопожела на Негово преосвещенство добро здраве и все така успешно да се справя в богоугодните трудове, оправдавайки доверието на българския патриарх и Св.Синод за благоустрояването на поверените му Бачковска и Троянска обители и в отстояването на Христовото слово и учение пред православния народ. 

Бе прочетен поздравителен адрес от Н.Ц.В. Симеон ІІ. Поздравления поднесоха и представители на местната власт – кметът на Пловдив, г-н Здравко Димитров, кметът на Асеновград, д-р Грудев и областният управител, г-жа Дани Каназирева, а също много бизнесмени, приятели и спомоществуватели на Бачковската обител. 

В отговор, епископ Сионий благодари за топлите думи и пожелания отправени му в поздравленията, за богослужебната радост от споделеното служение, за подкрепата, която винаги е чувствал от събратята си в архипастирското си служение, за готовността на вярващите миряни да внесат своята лепта в богоугодните начинания на преукрасяване на светите Бачковска и Троянска обители и в делата на дейната любов Христова. 

Негово преосвещенство повтори призива на Светейшия наш патриарх Неофит от Рождественското му послание, да бъдем винаги и навсякъде благовестители на православната ни вяра, с което наистина ще изпълняваме волята на Иисуса Христа дадена ни в Новия завет. 

Богослужението бе огласено от пението на църковен хор с ръководител Любомир Игнатов и от хора на гостите от православна Гърция.

С края на светата литургия, гостите бяха поканени да споделят по чашка кафе и трапезата на любовта в завършените в благолепието си нова игуменарница в Южното крило на манастира и нова трапезария".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Почина големият хуморист Здравко Попов
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
Тези са арестуваните за крупната измама в Пловдив
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).