И Панагюрище си иска съкровището

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
09:32 / 10.10.2010
2939
"Ако не се съхранява в Националния исторически музей в София, панагюрското златно съкровище трябва да се върне в Панагюрище.

За мен претенциите на Пловдив, че съкровището трябва да бъде при тях, са необясними, заяви вчера кметът на града Георги Гергинеков. Това, че през 1949 г. е било закарано в пловдивския исторически музей и заприходено там, били просто обстоятелства, продиктувани от ситуацията тогава. "Но съкровището е открито при нас и затова е панагюрско, а не пловдивско златно съкровище", напомни Гергинеков. Градът вече разполага със специално изградена сграда, оборудвана с най-съвременна и сигурна сигнално - охранителна техника, където съкровището може да бъде изложено, обясни кметът. Построена е през 2009 г. с финансовата помощ на местните бизнесмени братя Иван и Лука Ангелови. В нея се съхранява изработеното от чисто злато по тяхна поръчка и дарено на Панагюрище точно копие на съкровището.

Затова, ако някой трябва да има наистина основателни претенции за панагюрското златно съкровище, това е именно градът, където безценните 9 предмета са открити, смята Гергинеков. Той припомни, че преди години в общинския съвет и кметската управа е било сериозно обсъждано официално искане до държавата съкровището да се върне в Панагюрище. Бил е създаден и инициативен комитет, който се е ангажирал с тази идея. После обаче това така и не се случило.

"Дълбоко се съмнявам, че и сега ще бъде разрешено съкровището да се съхранява извън НИМ. В крайна сметка това е една от емблемите на държавата. Но ако това се случи, най-естественото му място е в Панагюрище", заяви кметът.

Всъщност малко известно е, че веднага след намирането му на 8 декември 1949 г. от братята Петко, Павел и Михайл Дейкови златното съкровище е било изложено една седмица в Панагюрище, преди да бъде занесено в пловдивския исторически музей. Тогавашната управа поставя съкровището в обикновена витрина на текстилна фабрика в центъра на града, където се излагали платове и облекла. Върволици народ се изредили да види чудните съдове.

Източник: "24 часа"


Виж коментарите (10)

Още по темата (31):
20.03.2011 Търсят истината за статута на Панагюрското съкровище във ВАС
29.12.2010 Около 70 000 души са посетили Археологическия музей от откриването до днес
16.11.2010 Кметът не е анархист, пуска Панагюрското съкровище отвъд океана
16.11.2010 Панагюрското съкровище напусна Пловдив, завърна се в София
18.10.2010 Екскурзоводи от Стария град на помощ в Археологическия
18.10.2010 Голям е напливът на хора, искащи да посетят Археологическия музей
Още новини от Новини от Пловдив:
Възрастна жена почина в болница в Пловдив, има арестуван
Откриват най-новата детска градина в "Тракия"
Доц. д-р Пламен Цоков вече не е между живите
Кандидати от ГЕРБ-СДС в Пловдив: Гласувайте за стабилна България!...
Едни от най-важните държавни мъже идват в Пловдив
Незаконни изкопни дейности на Младежкия хълм!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).