"Хоспитализирани" болни си стоят вкъщи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:24 / 20.09.2008
869
Опитите на лечебните заведения да надписват и източват пари от здравната каса продължават, показват проверките на НЗОК от първите 8 месеца на годината. Най-честите нарушения са, че лекари и болници оказват по-малко услуги, отколкото касата плаща, т.е. спестяват доста неща на пациентите. Те пък най-много се оплакват от качеството на лечението и от неправомерно искани пари при лечение в болници.

До септември касата е направила 1035 проверки в болници и диспансери и 34 в поликлиники. Открити са 2674 нарушения. Наложени са глоби за 1 928 370 лв., а други 1 785 805 лв. болниците трябва да върнат заради отчитане на мъртви души и неизпълнение на задължителния обем дейности. Подадени са и 146 жалби от пациенти.

На доста места в болница са приемани пациенти, чието състояние позволява да се лекуват в извънболнични условия. На други пък е казвано, че касата поема само няколко дни лечение, след което трябва да си плащат. Най-фрапиращи случаи са открити в Плевен и Шумен. По време на първомайските празници в болница в Шумен не са открити около 18% от всички болни, приети за лечение. В деня след проверката по-голямата част от "болните" са били изписани, независимо че са били лекувани едва от 1-2 дни, което означава, че не е било нужно хоспитализирането им. Има случаи на вписани заключителни епикризи още на втория ден от приема с дата за няколко дни напред. Установено е, че някои болници приемат пациенти не защото са болни, а защото няма кой да се грижи за тях у дома. В една болница пък дежурният педиатър обявил, че очаква "хоспитализираните деца да дойдат от дома си за инжекция след 1-2 часа".
Установено е и че пациенти са карани да плащат за дейности, покрити от касата. Контролните органи са установили 20% по-голям брой случаи на неоснователно плащане на потребителска такса в сравнение с 2007 г. Най-много такива случаи има в София, Пловдив, Плевен, Шумен, Враца и Варна.

Източник: в. "Сега"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Започнаха изкопни дейности в зелената площ пред "Пълмед", кметств...
Кметът на "Западен" потвърди за ново кръгово и нов светофар на "П...
Под засилена охрана в Пловдив пристигнаха 1 180 500 хартиени бюле...
Министърът на отбраната от Пловдив: Военният конфликт на територи...
Образованието отново е приоритет в програмата на ГЕРБ-СДС
Президентът бе приет с почетен строй в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).