Ходене по мъките за пловдивчанин след онлайн покупка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
13:54 / 24.03.2018
41430
Международен търговец, работещ у нас, отказва да възстанови стойността на закупена през онлайн магазин стока, която дава дефект в срока на гаранцията. За това сигнализира зрител на БНТ от Пловдив. Кои са механизмите за решаване на потребителски спорове, възникнали при пазаруване по Интернет, има ли тънкости в законодателството, които да ни лишат от възможността да се ползваме от потребителска защита?

През 2016-а година Николай Белев купува телевизор през онлайн магазин на международен търговец. Година по-късно стоката дава дефект и клиентът я връща за ремонт. При доставката обаче куриерът изпуска кашона.

Николай Белев: "Телевизора го внесохме, видимо по екрана не се виждаха никакви повреди, но след периода и по инструкция да получи стайна температура го включихме и се видяха пукнатини".

Така започва продължилата повече от пет месеца сага по търсене на отговорно лице за счупения телевизор. Николай не може да ползва потребителската защита, защото покупката е направена от името на фирма. Това автоматично го изключва от категорията потребител според българското и европейско законодателство.

Игнат Арсенов, директор на Европейски потребителски център - България: "Тогава тази сделка няма да бъде защитена, няма да се ползваме от двегодишната законова гаранция, няма да имаме 14 дневния срок за връщане на стоката".

Стоян Мемцов – адвокат "Сдружение за правна помощ на потребителите": "Единствената възможност е, ако такова лице има, е всъщност да направи опит за извънсъдебно уреждане с конкретния търговец или да се обърне към съответния съд".

От европейския потребителски център напомнят, че всеки онлайн търговец е задължен на сайта си да има адрес и лице за контакт, а в общите условия на стоките е посочен и срока на гаранцията, който по закон е 2 години. Тя обаче важи само за потребители, които са физически лица. Ако пазарувате като юридическо лице, гаранционният срок е доста по-кратък.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).