Химически гранули ще топят снега по големите улици

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
16:20 / 02.11.2009
3593
Химически гранулат за 100 хиляди лева ще купи общината за тази зима, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Вместо със солно-пясъчна смес, при последните снегове бул. "Никола Вапцаров" и други улици в район "Южен" експериментално бяха третирани с руския препарат "Айсмелт", от който беше закупено количество за 20 хиляди лева.

"Много по-екологични са гранулатите за разтопяване на снега, в чиято химическа формула са натриевият и калциевият хлорид. Щадят автомобилите, антикорозионни и безвредни са, след тях не остават нито пясък, нито прахоляци. Качеството на препарата се оказа много добро, но не останах доволен от разходната му норма. Трябваше да е десет пъти по-силен от обикновената смес, за да оправдае цената си, но работата с него се оказа доста по-скъпа от очакванията. Тон сол струва 100 лева, а препарат - над 700 лева. Практиката показа, че не е достатъчно ефективен, защото не влагахме десет пъти по-малко количество, както ни уверяваха, в сравнение със солта", обясни управителят на "Чистота" ЕООД Радослав Кошински.

Общината е взела соломоновското решение да не отхвърля изцяло опесъчаването, но петкратно да увеличи площите, които да се обработват с химикала - ще се търсят и нови конкурентни оферти за доставка. В Европа се произвеждали поне три вида подобни препарати с около десет търговски марки.   

Освен "Никола Вапцаров", с химически гранулат този сезон ще бъдат обработвани бул. "Санкт Петербург", "Освобождение", "Цариграско шосе", "Мария Луиза", "Кукленско шосе", надлез "Родопи" и "Източен". Десет машини вече могат да работят с препарата срещу една миналата зима.

132 машини на "Чистота" и КМД още от август се подготвят за работата при зимни условия - 32 пясъкоразпръсквачки, 7 фадроми и 93 снегорина.


Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (5)

Още по темата (69):
30.01.2010 Троян-Кърнаре е затворен, с вериги в планините
25.01.2010 Кметът на "Родопи" наказва кметове за сняг по тротоарите
25.01.2010 Сибирският студ обезлюди Пловдив
25.01.2010 Раздават горещ чай на четири места в Пловдив
24.01.2010 Ниски температури и заснежени пътища в пловдивско
24.01.2010 БЧК ще раздава топли напитки срещу сибриските студове
Още новини от Новини от Пловдив:
Шофьорка: Стойте далеч от това място!
Повече полиция на булеварди в Пловдив с висока концентрация на ПТ...
Предприятие обясни разликата между "Разфасовка от птиче месо" и "...
Майка на загинал моторист: Сам поиска да дари органите си, ако с ...
Брутални сцени в църква в Пловдив, раниха полицай!
Полицията взима мерки за мача Локо - Левски


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).