Хепатитът плъзна из целия Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (37)
09:39 / 28.09.2006
3974
Епидемията от хепатит А се разраства и вече засяга деца извън етническите квартали в Пловдив. Болни има във всички училища и детски градини, без тези в районите "Южен", "Западен" и "Тракия", съобщи директорът на РИОКОЗ д-р Ани Егинлиян. Според информация на „Сега" обаче болно от хепатит 10-годишно момиче има и в училище от район „Южен". Д-р Егинлиян твърди, че децата са се заразили преди началото на учебната година.
Случаите не са свързани, болни от хепатит деца има и в София например, обясни и шефът на противоепидемичния отдел на здравното министерство Ангел Кунчев. Според него няма как не ромските деца да са се заразили в училище, тъй като инкубационният период на болестта е поне месец, а учебната година започна преди по-малко от 2 седмици.
Със симптоми на хепатит е и 1-годишно бебе в дом "Майка и дете". Наредено е спешно изследване на кърмаческия сектор и персонала на заведението. Детето е от пловдивското село Христо Милево, където е живяло при много лоши условия.

Общият брой на болните в Пловдив вече е почти 1000 души. 701 са заразените в „Столипиново", като най-засегнати са децата от 5 до 9 години. Вчера там са регистрирани нови 19 заболели, в „Шекер махала" - 9, 14 случая има и в другата ромска махала в Пловдив - "Хаджи Хасан". Увеличават се болните от Кричим, Перущица и Карлово. 9 деца от садовското село Богданица са хоспитализирани.
Междувременно родителите на учениците от ОУ „Христо Ботев" в Пловдив поискаха здравното министерство да раздаде ваксини за всички деца в града. Вчера едва 7 от 20 деца в III "А" клас са били на училище. Родителите искат 13-те ромчета, които са записани в ОУ „Христо Ботев", да бъдат временно преместени. Санкции за отсъствията няма да има, каза вчера началникът на просветния инспекторат Александър Буздрев. Ще бъдат разгледани молбите на децата, които желаят да продължат обучението си като частни ученици, допълни той. Буздрев е изпратил писма до семействата на всички ученици, като гарантира, че са предприети извънредни хигиенни мерки, и призова родителите да върнат децата в класните стаи.

Превенция
Все още няма точна информация кога ще пристигнат ваксините за имунизацията на близо 12 500 деца от ромските квартали на Пловдив, каза вчера д-р Ани Егинлиян. "Днес или утре се очакват ваксините, но не мога да кажа със 100% сигурност, докато не видя самолетът с доставките да каца", обясни Ангел Кунчев. Епидемията от хепатит в Пловдив започна през юли. Ваксините бяха договорени след търг, който отне около месец. Информацията е на вестник "Сега".

Виж коментарите (37)
Още новини от Новини от Пловдив:
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!
Такситата в Пловдив искат да возят на по-високи тарифи
Инцидент в северната част на Пловдив!
Савина Петкова обясни за премахването на ранните и късните курсов...
Страхлив съдия се направи на Властелинът на пръстените


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).