Гробницата със стенописи, открита зад бившия Партиен дом, е семейна?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
18:01 / 21.06.2012
5516
Гробницата със стенописи, която както вече писахме беше открита в уличката зад бившия Партиен дом, най-вероятно е семейна, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това предположение направи ръководителят на проекта археоложката Мая Мартинова. Предстои цялостното разкриване на находката и първичната й консервация под ръководството на реставратор. 

"На този етап в гробницата се вижда фигура на човек, а костите, които са намерени, са на три човешки индивида и все още се изследват. Най-вероятно те не са погребани едновременно, а гробницата е действала като семейна", разказа на мястото Мартинова. Стана ясно, че до момента от гробния инвентар има само една костена игла за коса, която е поставена като гробен дар. Според археоложката гробницата е ограбена още в античността.

Находката със стенописите е открита там, където се е намирал в древността Южният некропол на древния Филипопол. Това е така, тъй като античният град е бил укрепен с външна крепостна стена и по-ранните жилищни квартали са попаднали извън тази стена, съобщи още подробности Мая Мартинова. Тя разясни, че точно тези жилищни площи постепенно се превръщат в Некропол.

Припомняме, че гробницата със стенописи, на които се вижда фигура на човек, беше намерена  от служители на EVN при разкопаване за нов тръбопровод на ул."Г.М. Димитров". Предполага се, че находката е от IV век и в момента е покрита, за да не се руши, а работниците са спрели веднага работа по копаенето на уличката зад бившия Партиен дом. Саркофагът е с размери 1 метър на 80 см.

Виж коментарите (2)

Още по темата (7):
11.07.2019 Нови археологически находки от II-IV в. сл. Хр. в сърцето на Пловдив!
05.10.2015 Показаха уникалната гробница от IV век в Археологическия музей
02.10.2015 Показват реставрираната гробница зад Партийния дом
20.01.2015 Гробницата зад Партийния дом отива в Археологическия музей
10.07.2012 Разкритата наскоро гробница зад бившия Партиен дом - голямото откритие на археологическо лято 2012
10.07.2012 Тотев разглежда новооткритата гробница със стенописи
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).