Граждански организации сигнализираха как ни мамят банките

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
17:15 / 13.10.2015
3029
Четири граждански организации сигнализираха как ни мамят банките.Националното експертно сдружение "Глас", Асоциация "Активни потребители", Сдружение "Защита на правата на кредитополучателите" и Център за европейска интеграция на България и защита на правата на човека вече шест години водят борба за премахването на чл. 417 от ГПК, който дава възможност на банките по извлечение от сметка едностранно да предприемат действия срещу техни клиенти кредитополучатели, като без доказателства ги обвиняват за неизправни длъжници.

Действията на банките са крайно неприятни, защото те отиват до запор на заплатите, изземване и препродажба на имоти, изгонване на хората от жилищата им. Проф. Кръстю Петков, управител на Националното експертно сдружение "Глас" , поиска премахване или изменение на чл.417 от ГПК, така че да той да съответства на европейската директива.

Българските политици са предоставили нашия суверенитет на банките, заяви адвокат Веска Волева.

Според доц. Богомил Николов, когато се наруши справедливото равновесие между кредитор и кредитополучател, рано или късно избива в много мащабни аномалии в обществото.

24% от българските домакинства не са в състояние да плащат задълженията си. 19 % пък е делът на лошите кредити, макар че по оценка на финансисти реално този дял е 32%. За първите шест месеца от годината обаче банките са отчели рекордни печалби.

Гражданските организации започват серия от публични срещи в различни градове в България, за да говорят по темата за банковите измами с граждани.Те са написали и отворено писмо по проблема до еврокомисаря Вера Юрова, която отговаря за защита на интересите на потребителите. 

На трето място е информирана и Европейската комисия за механизма, по който се извършват банковите измами.

Източник: ПОТВ


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Първи нередности в новоремонтираната Градска градина на Пловдив
Мутренски сцени на бул. "Пещерско шосе" в Пловдив
Продължават ли да се строят панелни сгради в България?
"Параграф 22" за срутилата се къща в Стария град
Певци от цял свят пеят в защита на Альоша в патетичен видеоклип
Шофьор хвърли 100 лева на задната седалка на патрулка, пробите му...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).