Граждански диалог се проведе в Пловдив за дигитализацията в агросектора

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:32 / 27.02.2019
3360
"Въпросът за новите технологии и тяхното приложение в земеделието е изключително важна тема, която да помогне за справяне с проблемите относно обезлюдяването на селските райони и подкрепата на младите фермери“, това заяви комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел по време на среща със студенти, преподаватели и граждани в Аграрния университет. Тя беше посрещната от кмета на Пловдив Иван Тотев в присъствието на ректора на университета проф. Христина Янчева, районни кметове, общински съветници и граждани.

Заедно с евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Владимир Уручев еврокомисар Габриел участва в граждански диалог на тема "Технологии, образование, агросектор: цифровата трансформация възможна“.

"Новите технологии са един шанс да подпомогнат земеделието – а именно земеделците да работят пряко с научните изследователи и университетите, където е мястото на така наречените "агрихъбове“, чрез които местната общност ще може да подпомогне развитието на земеделието според спецификата на региона.

В рамките на сегашния програмен период ЕК отпуска 6 милиарда евро за високоскоростен интернет. В България над 80% от градските домакинства са много добре свързани, а в селските райони процентът е 47“, посочи още еврокомисар Мария Габриел.

Тя каза още, че в програмата за безплатен безжичен интернет на обществени места - "WiFi for you", която все повече набира скорост, България е на второ място в ЕС, а 54% от всички общини са получили ваучер още на първата покана.

Членът на Европейския парламент от ЕНП/ГЕРБ Владимир Уручев от своя страна заяви, че аграрният сектор като че ли изостава по отношение на дигитализацията. Едно от предизвикателствата е застаряването в сектора на земеделието, където е необходима модернизация и въвеждане на новите технологии за привличане на младите хора.

В рамките на програмата "Хоризонт Европа“ средствата за периода 2016-2017 били 40 милиона евро, а за 2018-2020 г. средствата са 160 милиона евро.

Специално беше обърнато внимание и на темата за дигиталните иновационни хъбове. Според комисар Мария Габриел Пловдив е една от естествените области, където е необходимо да има такъв хъб, за да могат малките и средни фермери да тестват продукциите си.

За целта е необходимо хората да придобият цифрови умения, а Европейската комисия предоставя платени стажове, които са отворени за всички студенти, за придобиване на повече знания за изкуствения интелект.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).