Голям срам, вижте Марица отвисоко! А можеше да бъде толкова красиво

Автор: Васил Динев
Коментари (14)
12:00 / 14.07.2022
20824
Състоянието на коритото на Марица в Пловдив е наистина трагично, видя репортер на Plovdiv24.bg. Избуялата растителност вече е толкова голяма, че от птичи поглед изглежда, сякаш тя е преобладаващата част, а не самата река.

Обикновено в цивилизования свят големите реки са важно предимство за градовете, около тях кипи живот, има атракции и множество красоти, крайречните улици и булеварди са едни от най-живописните в дадения град.

За справка - Будапеща, Париж, Лондон, Берлин, Москва, Санкт Петербург, Прага и много други. В Пловдив обаче е точно обратното - безхаберие, липса на мислене в перспектива и крайно неприятни гледки около Марица.

Припомняме, че в края на миналия месец община Пловдив обяви обществена поръчка за проектиране осигуряването на хидравличната проводимост на река Марица, в регулационните граници на града, при високи води.

Тя обаче не е за реални дейности по премахването на истинската джунгла. Ето какво се казва в нея:

В обхвата на поръчката влиза обследване проводимостта на водата в коритото на Марица от жп моста в западния край до масивния бент (яз) в източния край на града, изготвяне на технически инвестиционен проект, обхващащи дейности, препоръчани в извършеното обследване и изискуемите документи по приложими процедури по глава VI от Закона за опазване на околната среда и Закона за водите, осигуряваща проводимост при високи води и упражняване на авторски надзор по време на реализацията на обекта.

Прогнозна стойност е 220 000 лв. без ДДС. Срокът за получаване на оферти или на заявления за участие е до 23:59 ч. на 25 юли 2022 г.

Междувременно пловдивчанка зададе някои неудобни въпроси към местната власт:

“Притеснително е състоянието на реката и засяга целия град. Спомням си, като преля Марица в покрайнините на града, как водата във всички квартали стана невъзможна не само за пиене, но и за готвене и миене.

Намеренията на общината да започва грандиозно преправяне на кръстовището на Водната палата вече предизвиква ропот, но доколкото си се познаваме, ще си остане само мрънкането във Фейсбук. Не ми е много ясно защо трябва да се премахва колелото, след като с годините се установи, че не е някакъв голям проблем за движението в града.

Но считам, че преди да се почне този радикален и скъп ремонт, би трябвало първо да се помисли за разчистване на коритото на река Марица, което е обрасло до невъзможност. Речното корито е приоритет“.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (14)

Още по темата (127):
21.04.2024 Почистиха нерегламентирано сметище край Марица
11.04.2024 Истина е! Започва разчистването на джунглата в Марица
10.04.2024 Започва разчистването на джунглата от река Марица
18.03.2024 Кметът: Договорът за почистването на река Марица е пред финал
05.10.2023 Марица жабуняса
21.09.2023 Пловдивчани не са забравили ужаса от 2005 г., възможен е и сега
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).