Глобиха 2000 лева лекарка за смърт на дете в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (44)
09:27 / 26.02.2015
14276
Педиатърка отнесе 2000 лева глоба за смърт на дете. Д-р Магда Илиева от спешното отделение на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив не е направила необходимите изследвания, за да уточни диагнозата на малкия Асен Михайлов. 

Това гласи решение на Пловдивския административен съд, което е окончателно. Лекарката е обжалвала паричната санкция, наложена от "Медицински одит" - София, но магистратите са категорични, че тя е правомерна.

Около 23,30 часа на 19 ноември 2013 г. в спешното отделение на УМБАЛ "Св. Георги" бил доведен Асенчо от баба му. Детето било с 38 градуса температура, с учестено дишане и пъшкало. Педиатърката го прегледала и написала "Задоволително състояние и без дихателна недостатъчност". 

Поставила диагноза "Пневмония, неуточнена". И насочила пациента към друго здравно заведение в града, тъй като преценила, че детето няма нужда от лечение в университетската болница, а и нямало места в детската клиника.

Бабата повела изгарящото от температура внуче посред нощ към МБАЛ "Св. Мина", която се намира доста далеч. Д-р Илиева дори не организирала транспорт с линейка. Десет минути преди полунощ Асенчо пристигнал в общинската болница във влошено състояние, където го приели. Три часа по-късно издъхнал.

При проверката се установило, че ден преди да почине, бабата завела детето на преглед в спешното отделение на УМБАЛ "Св. Георги". Там бил прегледан от друга лекарка - д-р Веселина Дундекова, която записала "Липсват индикации за спешна хоспитализация". 

Тя пък му поставила диагноза "Остър бронхит, неуточнен". И насочила малчугана към джипито за проследяване. След обяд обаче момчето пак било заведено в спешното отделение, но отново попаднало на д-р Дундекова.

Тя била категорична, че не е спешен случай. Така на следващата вечер детето стигнало до д-р Магда Илиева. 

Съдът счита, че тя е поставила диагнозата, без дори да са направени минимално необходимите изследвания за белодробни заболявания - рентгенова снимка и вземане на кръв. 

По тази причина магистратите отхвърлят жалбата на лекарката, с която е искала да й бъде отменена наложената глоба.



Източник: в. "24 часа"

Виж коментарите (44)
Още новини от Новини от Пловдив:
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Заплатата е 3000 лева, но няма желаещи: Училище в Пловдив единств...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).