"Гласът на животните": Ще има ли справедлива присъда за боевете с питбули?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:38 / 11.05.2017
5443
Делото срещу баща и син, отглеждали и тренирали за боеве кучета, тръгва днес в Районен съд Пловдив. Подсъдимите са Иван Иванов и Константин Иванов. Срещу тях е повдигнато обвинение по чл. 325 а, ал. 1 от НК за това, че от началото на 2012 г. до 29.10.2016 г. в парцел с двор и производствена 4-етажна сграда в Пловдив в съучастие като съизвършители са отглеждали и тренирали за боеве 50 питбула.

По този повод от организацията "Гласът на животните" излязоха с емоционално обръщение. Plovdiv24.bg го публикува без редакторска намеса.

"Говорим, че не трябва да стоим безразлични. Говорим, че трябва да отстояваме мнението и позициите си. И ето, че дойде поредният случай, в който трябва да се чуе думата на обикновения гражданин. А именно - делото за заловените питбули в Пловдив. Причините за този пост да много и най-малката от тях е, че много от нас имат домашни любимци.

Интересува ни правосъдието в тази страна. Интересува ни дали прокуратурата ще поиска покриване на сметката за издръжка на тези животни, която е десетки хиляди левове. Пари, взети от бюджета на общината... пари, с които могат да се направят не една и две кучешки площадки, да бъдат вложени в приюта за кастрации... или в какво ли още не (тъй като в тази държава по дефолт няма пари за нищо).

Интересува ни доколко и как ще бъде спазен ЗВД и ЗЗЖ - дали прокурорът, представляващ държава и народ, ще приложи закона с цялата му строгост или ще замете случая, макар да е криминален.

Експертизите доказват по ясен и категоричен начин, че питбулите са ползвани за боеве с кучета, че системно и целенасочено са били третирани с различни медикаменти, поставяйки живота им в риск. Те не са били социализирани, разхождани и т.н. някой системно и целенасочено е прескачал закона. Интересува ни как ще бъде обяснено наличието на боен ринг за кучета в халето, по стените на което са личали обилни кървави следи.

Интересува ни и що за зоополиция беше сътворена, а видно поне дотук се доказа, че това трябва да бъде отделно звено към МВР и със специално обучени според закона хора. Интересува ни и съдбата на тези кучета.

Изгуби се ценно време, през което животните можеха да се социализират, на новородените можеше да се спести престоят в приют и да им се намери дом с помощта на НПО-та. Сега обаче ще трябва много повече работа с тези животни, за да се стигне до осиновяване. Време, което можеше да бъде спестено и щетите за обществото и животните да бъдат по-малки.

Интересува ни и правосъдието не на последно място, защото всеки ден чуваме и виждаме боеве с кучета и този случай далеч не е прецедент, но ефективна присъда няма. Интересува ни това правосъдие, защото гражданите и НПО-тата като трактори заработихме, да помагаме на приюта в началото на случая.

Интересува ни затова, защото много хора помогнаха с дарения - кой колкото можеше. И ако този случай го нямаше, тези дарения със сигурност щяха да отидат за човек. Интересува ни и ефективната присъда, за да знаем, че живеем в правова държава, че законът е затова - да не бъде прескачан. Да видим как прокуратурата, искайки най-тежкото наказание, ще работи и за превенция на следващи такива случаи.

Защото хората, които посягат на животни, посягат и на хора, а най-лошото е, че се чувстват безнаказани и недостъпни. Интересува ни. А вас"?

Виж коментарите (2)

Още по темата (25):
08.06.2021 Питбулите, отглеждани за боеве в Пловдив, са били умъртвени
03.12.2020 Бивш полицай отглежда 30 питбула в индустриалната зона на Пловдив
02.10.2019 12 мъртви питбула след кървавите боеве в Пловдив
20.08.2019 40 питбула, тренирани за боеве, се отглеждат в общинския приют на Пловдив
08.07.2019 БГ правосъдие: Условни присъди за кървавите боеве с питбули в Пловдив
04.10.2018 180 000 лева костват на Общината питбулите от незаконната арена за
боеве
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).