Гиньо Матев ще компостира листата на "Тракия" в "Лаута"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:14 / 29.10.2008
1652
Вместо да се разкарват листата до сметището в Цалапица кметът на "Тракия" Гиньо Матев е определил място за компостирането им в парк "Лаута". "Само след година ще разполагаме с отличен листен тор, с който ще облагородяваме почвата в района", смята той.

Матев е споделил идеята си с шефа на пловдивската "Еколология" Христо Минков, който ще привлече като съмишленици специалисти от аграрната академия "К. Малков". Целта е листният компост да се съчетае с утайките от пречиствателната станция и хумусните остатъци на почвата след строителни работи, при което да се получи специална смеска. Тя ще бъде използвана в парковете на района. "Не съм се отказал от намерението за ситуирането на парк около паметника на хан Крум", каза Матев на пресконференция днес.

Електрическа листосъбирачка, храсторезачка и ножица за храсти районният кмет раздаде като награди на септемврийските победители в конкурса "Зелен дом" Иван Иванов, Йордан Йорданов и Маргарита Трендафилова.

Към правилата за участие в месечния конкурс освен поддържането на зеленината актуално се добавя почистването на листата, а и на снега през зимата. "Договорили сме се с няколкото сладкарски завода в района да предоставят вече използвани от тях чували, в които да се събират листата от гражданите", съобщи Гиньо Матев. Той е готов да започне и ремонт на детските площадки веднага щом бъдат приведени отпуснатите за целта от общината 20 хиляди лева.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
20% отстъпка за рождения ден на строителен хипермаркет "Алати"
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Новаторство в трудовото законодателство: Шеф на болница уволнява ...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).